Антимонопольний комітет України оштрафував ВАТ «Львівгаз» та ВАТ «Івано-Франківськгаз»

Антимонопольний комітет України оштрафував на 60 тис. грн ВАТ «Львівгаз» та ВАТ «Івано-Франківськгаз» за зловживання монопольним становищем, - повідомили кореспондента "ОстроВа" в прес-службі АМКУ.

 

Таке рішення прийнято за результатами засідання адміністративної колегії Комітету у Львові.
Як встановило розслідування, регіональні постачальники газу, всупереч чинному порядку, своєчасно не попереджали споживачів про відсутність лімітів газу на поточний квартал та нав’язували споживачам іншого постачальника на невигідних умовах. Цей постачальник визначався облгазами самостійно без конкурсного відбору, незважаючи на те, що на той період в Україні діяло понад 353 незалежних постачальників.
 

Зокрема, ВАТ «Львівгаз» спонукав до укладання договорів на постачання газу через ТзОВ «НІКА-ГАЗ», тоді як ВАТ «Івано-Франківськгаз» - через ТОВ «Компанія «Тандем плюс», що вимагало від споживачів оплачувати різні «інформаційні послуги» крім власне вартості спожитого газу.
 

Присутні на засіданні колегії Комітету керівники ВАТ «Львівгаз» та ВАТ «Івано-Франківськгаз» визнали порушення та зобов’язалися припинити неправомірну діяльність, що враховано при визначенні розміру штрафу, який склав відповідно 30 тис. грн. для кожного з газопостачальників.
Перший заступник Голови Комітету Юрій Кравченко, під головуванням якого відбулося засідання колегії, також провів нараду з питань функціонування ринків нафтопродуктів за участю операторів ринку та голів обласних відділень Комітету Західного регіону.
На нараді розглядалися питання функціонування ринку нафтопродуктів та попередження порушень конкуренційного законодавства з боку учасників ринку в умовах зростання світових цін на нафту і нафтопродукти.
 

Учасники ринку запропонували низку заходів, які, на їх переконання, дозволять стабільно функціонувати ринку пального. Зокрема, введення європейських стандартів на основні види нафтопродуктів, здійснення закупівлі нафтопродуктів на вітчизняних НПЗ через систему електронних торгів, запровадження дієвої програми модернізації вітчизняних НПЗ та встановлення пільг на введення обладнання для переробки нафти.
Представники Комітету, зі свого боку, попередили учасників ринку про продовження розслідування ситуації із стрімким подорожчанням нафтопродуктів. Поряд із виявленням та припиненням змов, Комітет зосередить увагу на виявленні колективних монополій на ринку, коли частка трьох суб’єктів перевищує 50% на окремих регіональних ринках.

Статьи

Страна
24.04.2024
15:26

Когда кровь спасает жизнь: как Днепропетровщина держит донорский фронт

Кровь – это ресурс, который невозможно заменить искусственным веществом. И от этого ресурса зависит жизнь как военных, так и гражданских. Донорство уже более двух лет держит свою линию обороны. И в нашей стране очень принципиально перейти от...
Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Донецк
22.04.2024
18:04

СЭЗ и кризис доверия. Донецкий дневник

Из всего обещанного ранее удалось реализовать только одно – «присоединение» к РФ. Да и то как-то кособоко: вроде, всех обрусили, то есть выдали паспорта с курицами, но по факту «русскими» жители «ДНР» считаются исключительно в своем зоопарке.
Все статьи