89 млн. грн. виділив уряд Калушу на Домбровський кар'єр

На Домбровський кар'єр уряд виділив Калушу 89 млн. грн. Про це «ОстроВ» повідомили в прес-службі Івано-Франківської ОДА.

За дорученням Президента України та Уряду, для вирішення резонансних екологічних проблем, із робочою поїздкою в Калуші Домбровський кар'єр відвідали Віце-прем'єр-міністр України Володимир Сівкович і заступник міністра охорони навколишнього природного середовища Артем Володін.

«Поруч - чиста річка Лімниця. Є підозра, що вода з річки потрапляє у соляні шахти. Державний комітет водного господарства вивчає питання, як 800 м річки Лімниця вивести з території, де розміщені шахти», - зазначив голова ОДА Михайло Вишиванок.

за словами В. Сівковича, на Домбровський кар'єр виділено 89 млн. грн. Більша частина піде на роботи в кар'єрі, частина – на оздоровлення та відселення мешканців. Мінрегіонбуд бере на себе будівництво будинків для сімей, які живуть над пустотами, що вимиваються солями.

Зазначимо, на Домбровський кар'єр Калуш уже отримав 57 млн. грн., зокрема, на вирішення житлової проблеми -12 млн. грн., 42 млн. грн. – на медицину. Роботи у кар'єрі тривають.

Довідка

Домбровський кар'єр – єдиний не лише у Європі, а й у світі гірничий об'єкт, де видобуток солі здійснювали відкритим способом. Глибина кар'єру – 140 м, довжина - 900 м, ширина – 850 м, площа – 64 га. Об'єм виробленого простору – 52,5 млн. м3. Домбровський кар'єр експлуатувався з 1967 р.

В період інтенсивних дощів у липні 2008 року перемичка між південною і північною частинами кар'єру розмита. Кар'єр затоплюється атмосферними та ґрунтовими водами. Тут накопичено більше 16 млн. м3 розсолів. Борти кар'єру і зовнішні відвали руйнуються соляним карстом.

10 лютого 2010 року Президент України підписав Указ «Про оголошення територій міста Калуш та сіл Кропивник і Сівка-Калуська Калуського району Івано-Франківської області зоною надзвичайної екологічної ситуації», який затверджено Верховною Радою України однойменним Законом України від 12 лютого 2010 р.

На виконання цього Указу, згідно доручення Мінпромполітики України та на замовлення Калуської міської ради Науково-дослідним та проектним інститутом ВАТ «Гірхімпром» розроблено проект «Консервація Домбровського кар'єру з рекультивацією зовнішніх відвалів № 1, 4 та хвостосховищ №1, 2 та спорудження стіни в ґрунті», який пройшов комплексну державну експертизу.

На підставі позитивного експертного висновку Мінрегіонбуду України, Івано-Франківська облдержадміністрація розробила Перелік витрат № 1 на суму 89, 656 млн.грн., пов'язаних з реалізацією цього проекту, який отримав погодження відповідних міністерств.

Статьи

Страна
24.04.2024
15:26

Когда кровь спасает жизнь: как Днепропетровщина держит донорский фронт

Кровь – это ресурс, который невозможно заменить искусственным веществом. И от этого ресурса зависит жизнь как военных, так и гражданских. Донорство уже более двух лет держит свою линию обороны. И в нашей стране очень принципиально перейти от...
Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Донецк
22.04.2024
18:04

СЭЗ и кризис доверия. Донецкий дневник

Из всего обещанного ранее удалось реализовать только одно – «присоединение» к РФ. Да и то как-то кособоко: вроде, всех обрусили, то есть выдали паспорта с курицами, но по факту «русскими» жители «ДНР» считаются исключительно в своем зоопарке.
Все статьи