Грип та економіка. Огляд галицької преси






Галичина стала вогнищем епідемічної ситуації щодо поширення вірусної інфекції, тому всі галицькі газети пишуть актуальні матеріали виключно на цю тему.

Оскільки за минулий тиждень вже безліч разів було написано як саме захиститися від вірусу і уникнути інфікування, то в матеріалах цього тижня прослідковується тема економічного становища, спричиненого грипом.

Тернопільське видання «Про все» повідомляє:

«У Тернополі тимчасово припинено роботу промислових ринків. Відповідну ухвалу прийняв міськвиконком. Виконком теж звернув увагу на те, що стихійна торгівля в обласному центрі може бути однією з причин поширення гострих респіраторних вірусних інфекцій й ухвалив рішення запобігати виникненню стихійних ринків.

За словами начальника відділу торгівлі Тернопільського міського управління регуляторної політики в сфері підприємництва, торгівлі й побуту та захисту прав споживачів Галини Горєвої, всіх керівників ринкової мережі обласного центру повідомлено про тимчасове припинення роботи ринків... Як вона зазначила, жодних заперечень з боку суб’єктів підприємницької діяльності не було».

Львівська газета «Високий замок» також досліджує тему впливу карантину на діяльність підприємств сфери обслуговування:

«Чи не найбільше постраждали заклади громадського харчування. Власники деяких мереж змушені були зачинити свої ресторани – для чого наражати людей на зайву небезпеку? Тим більше, що клієнтів і так не було, - пише «Високий замок».

- Такі простої добряче б’ють по кишені, адже навіть якщо піцерія чи кав’ярня кілька днів не працювала і нічого не заробляла, орендну плату ніхто не скасовував. Та й за опалення, електрику платити все ж треба. Не краща ситуація й у торгівлі. Якщо продукти харчування люди все одно купують, хоч і не у такій кількості, як раніше, то промислова група товарів простоює».

Відповідна ланцюгова реакція спостерігається і відносно громадського транспорту, який також в переважній своїй більшості є приватним.

«Оскільки навчальні заклади на карантині, то у громадському транспорті значно поменшало людей – студенти пороз’їжджались по домах, - повідомляє «Високий замок». - Частина людей не їздить на роботу, оскільки хворіє…Поменшало людей, які планували поїхати до Західної України з інших регіонів – вони повертають придбані квитки у каси, хоча їм компенсовують не повну вартість.

Через економічний спад знизились обсяги вантажообігу. Саме це ставить нас у скрутну ситуацію”, – прокоментували у прес-службі “Укрзалізниці”. Таксистам теж не солодко. Сподівання на те, що люди частіше викликатимуть таксі, аби не їхати маршруткою, не виправдались. Як розповів таксист Андрій Кравців, викликів поменшало вп’ятеро».

Не краща ситуація в регіоні складається й із туризмом, який є головною бюджетоутворюючою ланкою економіки багатьох сіл та містечок Галичини.

«Парадоксальна ситуація склалася в Трускавці, - пише «Високий замок». - Медики стверджують, що сьогодні важко знайти кращого місця ніж Трускавець, де можна спокійно “перечекати” грип. Але потенційних відпочивальників епідемія в країні налякала не на жарт. Це видно неозброєним оком: до курорту потяги прибувають напівпорожніми».

А для того, щоб галичани не дуже розчаровувалися в тому, що грошових надходжень у їх руки потрапляє все менше і менше, західноукраїнська газета «Експрес» пише таке:

«Вірогідність заразитися через гроші дуже велика. Гроші постійно в обігу. Тобто щодня з ними контактують десятки людей. .. На грошах віруси існують від двох годин до трьох днів. А іноді й більше…»

Так кому ж вигідна така ситуація і хто найбільше може скористатися з такого економічного становища? Газета «Галицький Кореспондент» виказує свою версію:

«Дехто з аналітиків вбачає в цій ситуації очевидні прояви подвійної гри: на користь міжнародних фармакологічних компаній, для яких відкривається новий ринок збуту в умовах української епідемії, та українських політиків, які саме втяглися в найбруднішу, на думку експертів, кампанію з виборів Президента.

Аналітики все частіше говорять про ймовірне лобіювання в ООН і ВООЗ інтересів декількох транснаціональних фармацевтичних монополій, зацікавлених у "виникненні" нових хвороб для подальшого просування на ринок нових лікарських препаратів та вакцин.

Сценарій розкручування нової вірусної інфекції… такий же, як при атиповій пневмонії. Та сама істерія із залякуванням громадськості, оголошення пандемії з величезною кількістю смертей, швидкі пошуки вірусу, вимоги негайного фінансування на протиепідемічні заходи, виготовлення вакцин. Зараз боротьба з «пташиним» грипом стихла. У підсумку економіці низки країн нанесено істотної шкоди. Мільйони голів свійської птиці знищені в Китаї та Таїланді, близько мільйона - в Росії, Україні і Туреччині. Весь світ почав їсти "ніжки Буша".

Тим часом, галичани вже якось звикають до життя в масках, і ось журналісти газети «Високий замок» пишуть таке:

«Одна лише думка про те, що три-чотири тижні доведеться ховати свої обличчя за білими марлевими пов’язками, навіює сум. Тож українці, яким почуття гумору не позичати і які навіть у цих екстремальних умовах хочуть вирізнятися із натовпу, розгледіли у вимушеному “аксесуарі” до буденного дрес-коду полотно для польоту творчої думки.

Знайомі студентки розповіли, що зібралися утрьох - і давай розмальовувати білосніжні маски за допомогою маркерів. Найпоширеніший візерунок - усміхнений на усі 32 “смайлик”. Із найпростішого - також червоні губки чи просто обведені ніс та рот. Кумедно! Тим, хто йтиме вам назустріч, настрій поліпшити можна».



А от «скептики від політики не виключають, що невдовзі на медичних масках може з’явитися навіть передвиборча символіка того чи іншого кандидата у президенти України», - пише газета.

Наприкінці таки варта зауважити, що серед галицьких журналістів переважать все-таки оптимісти, тож всі газети переповнені порадами як вберегтися від грипу. Перевершили всіх мабуть таки газетярі з «Експресу» які радять таке:

«Доведено, що дуже добре стимулює імунітет організму спів. Так-так. Як і спокійна музика. Ось чому співаки рідше хворіють…так що співайте частіше, їжте сало з часником і будьте здорові».

Ну, що ще кращого можна побажати сьогодні «БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!!!»

 

Василь Хом’як, «ОстроВ»

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи