Доступна кава



В один з тих осінніх дощових днів, коли хочеться поніжити себе чашкою запашної духмяної кави, нераз у пригоді стає найближчий кавомат. Вкидаєш до нього три гривні в надії зараз отримати ковток хорошого настрою, який би допоміг працювати протягом дня. Одразу завічується чарівне слово: «зачекайте будь-ласка», і ти у передчутті чогось хорошого стоїш і чекаєш, допоки ця сучасна техніка налиє тобі у пластиковий стаканчик запашної кави. Але, в останню мить приготування, стаканчик раптово перевертається, і кава виливається у апаратний злив. Знайома ситуація? Зі мною, так трапилося три рази підряд, і лише на четвертий я отримала каву, яка таким чином мені обійшлася у 12 гривень. Як можна протистояти «кавовому свавіллю» - саме ця думка наштовхнула мене на журналістське розслідування.

Продаж товарів за допомогою торгових автоматів – явище не нове. Пригадаймо, хоча б радянських «залізних» продавців газованої води. Та вже сьогодні, газована вода не в моді. Незмінним залишився лише принцип дії, адже, як і раніше, покупка товару, у даному випадку кава, досягається звичним опусканням монет в монетоприймач чи купюри в банкнотоприймач. У всьому світі продаж продукції через будь-які торгові автомати – має назву ведінг (з анг. «продавати»). Сьогодні ведінг – один з найпрогресивніших способів торгівлі, що динамічно розвивається.

Індустрія ведінгу в Україні знаходиться ще тільки у стадії зародження. Число встановлених торгових автоматів менше у порівнянні з показниками європейських країн в тисячу разів. Проте за даним спеціалістів активніше всього ведінг розвивається у таких містах, як Київ, Одеса, Харків, Дніпропетровськ. Фахівці зазначають, що 50% успіху залежить від вибору місця для розташування автомата, 30 % - від якісного і своєчасного обслуговування машини і 20 %  - від того, чи присутня на автоматі інструкція і номери телефонів «гарячої лінії».

Найприбутковішими у сфері ведінгу, відзначають кавові автомати і його прибутковість залежить від  місцерозташування. Як зазначає Андрій Науменко, фахівець з роботи з ключовими клієнтами і торговими автоматами компанії Kraft Foods: «Споживач повинен звикнути до місцерозташування кавомата. Існує немало прикладів, коли кавовоий автомат, встановлений в офісі чи бізнес-центрі, де працює не так вже й багато людей, у десятки раз рентабельніший від того, який розташований у торговому центрі».

Фахівці підрахували, що починати бізнес слід, щонайменше, з п’яти кавоматів. При цьому майбутній підприємець може мати лише частину необхідної грошової суми – техніку можна придбати в кредит. Термін отримання необхідних документів на розташування кавомата залежить від регіону: у провініції їх отримати  дешевше та швидше. Я ж вирішила провести власні розрахунки для оцінки ефективності продаж. Отож, за умови вдалого розташування автомат продає в день 100-200 горняток кави (на одному горнятку оператор в середньому заробляє 0,2 грн.). У цьому випадку такий автомат окуповує себе за рік. Проте такі розрахунки стосується скоріше великих міст України.

А чи вигідно займатися кавовом ведінгом у Івано-Франківську? Проце я вирішила запитати безпосередньо у суборендаря кавого автомата, що знаходиться в центрі міста на Вічовому Майдані. Як зазначає суборендар кавового бізнесу Анна Ільків «для того, щоб розпочати бізнес на кавових автоматах потрібно виплатити оренду автомата та оренду того місця на якому він знаходитиметься. Вся продукція закупляється лише в орендаря. І пакет однієї кави для кавомата досягає позначки близько 100 гривень. Орендар встановлює рекомендовану ціну, за якою слід продавати каву».

На сьогоднішній час, у Івано-Франківську не спостерігається монополізації кавового ведінгу. Переважно постачанням устаткування для кавомата та надання його в оренду займається близько шести фірм, які надають послуги технічного майстра в разі несправності кавомата. Інший суборендар Максим Іваненко, який нещодавно почав займатися кавовим ведінгом, ділиться своїм досвідом: «За місяць я близько десяти раз викликав технічного майстра стосовно кавомата. Справа в тому, що мій кавомат стоїть на вулиці, коло торгового центу, і відповідно всі примхи погоди впливають на його технічний стан». Оренда автомата в середньому коштує близько 500 гривень в місяць, проте це залежить від місця розташування, яке вибрав суборендар для кавових продаж та від того, яку каву: розчинну чи заварну, пропонуватиме на ринку ведінгу. Та як вважає, А.Ільків «сьогодні говорити про заварну каву в автоматі – нелогічно, адже заварити її за декілька секунд неможливо. Для цього потрібно мінімум три хвилини, і пропонувати її споживачам я б не радила».

Проте зовсім іншої думки Олексій Мельник, споживач заварної кави в автоматах, який зазначає, що ця кава не гірша, ніж та, що приготовлена в домашніх умовах. «Я погоджуюся, що є недобросовісні фірми-дистрибютори, які обдурують споживачів стосовно заварної кави в автоматах. Але я знайшов такий автомат, де смак кави абсолюно відповідає заварній».

Сьогодні, щоб заробляти у Івано-Франківську непогані гроші з кавового ведінгу, автомат має продавати в день близько 50-60 одиниць напою (на одній чашці оператор заробляє 1 грн.). Це реально, тільки в тому випадку, якщо на вашій стороні не тільки гарне місце його розташування і фортуна, а й вдало використані примхи погоди. Кавомат кошту коштує від 18-ти тисяч гривень. Як зазначає М.Іваненко, за минулий місяць «чистий» кавовий прибуток склав 600 гривень, та все ж він не залишатиме «кавову» справу, а сподівається, що наступний місяць принесе йому більшу виручку.

Проте для споживачів автомат перетворюється на прототип рулетки. Адже найчастіше клієнт незнає, отримає він замовлений напій чи ні. Тож як протистояти «кавовому свавіллю»? В ідеалі, споживач має право зателефонувати на «гарячу лінію» на повідомити про технічне свавілля автомата.

Я вирішила зателефонувати на одну з таких ліній та повідомити про технічні несправності кавомата. Проте один номер «гарячої лінії» виявився недійсним,  інший ж постійно був зайнятий, власник третього номеру відмовився зі мною спілкуватися. Можна, звичайно, звернутися у спілку захисту споживачів, але найчастіше вони не вирішать справи з вашими втраченими трьома гривнями. А тому можливо, їх краще просто подарувати «спритному» кавомату, і забути про цей інцидент. Хіба можна виміряти трьома гривнями власний спокій та нерви? Зрештою, може комусь більше пощастить – він насолоджуватиметься запашним трунком з кавового автомату.

 

 Людмила Ходоровська, «ОстроВ»




Статьи

Страна
29.03.2024
10:18

В Крыму становится страшно: растет популярность страхования от БПЛА

...Эти выплаты никто не увидит, так как нет законодательной базы. Если они страхуют от террористического акта, то должно быть решение о возбуждении уголовного дела по соответствующей статье и так далее. Все остальное – красивые слова и обещания,...
Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Все статьи