Війна рейтингів в Івано-Франківську

На фоні літнього зниження громадсько-політичної активності в Івано-Франківську минулого тижня спалахнула війна рейтингів, що вилилася на сторінки всіх засобів масової інформації.

Рейтинги ці стосуються потенційних кандидатів на пост міського голови Івано-Франківська.

Коли будуть вибори ніхто не знає

Згідно чинного законодавства вибори міських і селищних голів в Україні повинні відбутися в березні 2010 року. Однак чи відбудуться вони невідомо, оскільки існує цілий ряд проектів, щодо перенесення дати цих виборів. Колізія склалася в 2004 році, коли депутати Верховної ради прийняли зміни до Конституції, і вийшло так, що міських та сільських голів обирають на 4 роки, а міські та сільські ради – на п’ять. Чи це навмисно зроблено, чи як завжди в українському парламенті - хтось щось написав, хтось швидко підсунув та протягнув через голосування, і лиш потім прочитали. Звичайно, що така ситуація незрозуміла, з огляду на те, що якщо все відбудеться по закону, то міським та сільським головам доведеться працювати цілий рік – до середини 2011 році із старими радами.

Першою змінити ситуацію спробувала Прем’єр міністр України Ю.Тимошенко, вимагаючи об’єднання виборів голів та рад та проведення їх у 2011 році. З одного боку, кажуть, це карт-бланш міським головам, мовляв ще рік покерувати на халяву, а з іншого – ті вибори можуть припасти на час, коли президентом в країні може бути Ю.Тимошенко. А тоді вже ситуація зміниться корінним чином.

Якби там не було, будуть вибори міських голів за законом, чи ні - ніхто нічого не гарантує. Цікаво, що нікому не спадає на думку розглянути питання щодо об’єднання виборів голів та рад для їх одночасного проведення березні 2010 року.

Рейтинг на рейтинг

На фоні незрозумілої перспективи виборів міського голови в Івано-Франківську розгорілася справжня війна рейтингів. Першими в атаку пішов Ю.Соловей, керівник «Громадського Форуму», що свого часу працював у колишнього мера З.Шкутяка одним з клерків у відділі економіки, і тепер не без допомоги колишніх членів шкутяківського виконкому затіяв піар кампанію по своїй розкрутці на вибори в мери Івано-Франківська.

«30 травня відбулась прес-конференція ГО «Бюро з прав людини» присвячена проведеному цією організацією соціологічному опитуванню методом анкетування у якому взяли участь 500 мешканців. Івано-Франківська. Анкетування охопило все місто Івано-Франківськ, включно із приміськими селами», - повідомляє сайт «Громадського Форуму».

Внаслідок такого анкетування Юрій Соловей посів перше місце з 13.3%, а діючий міський голова В.Анушкевичус опинився на другому місці 13.2%, відставши від «лідера» тільки на одну десяту відсотка. Ця інформація розтиражувалася в усіх можливих ЗМІ в Івано-Франківську. Ю.Солов’я привітали з шаленим «успіхом», намалювали колажі, графіки, схеми, написали коментарі та аналітичні замітки.

І ось раптом, як «Пилип з конопель» на містечкову політичну сцені вривається ще одна агенція «Західноукраїнського центру політичного аналізу і прогнозування» і в такому ж масованому порядку публікує інші рейтинги.

«З 01 по 03 липня 2009 року соціологічною службою «Західноукраїнського центру політичного аналізу і прогнозування» було проведене соціологічне експрес-опитування мешканців міста Івано-Франківська на предмет їх електоральних симпатій щодо можливих кандидатів на посаду міського голови міста Івано-Франківська… В опитування прийняли участь 597 респондентів, мешканців міста Івано-Франківська віком від 18 років».

Згідно цього опитування міський голова В.Анушкевичус впевнено лідирує з 19,8%, в той же час «лідер» попереднього опитування Ю.Соловей займає останнє місце з своїми 1.3%.

Рейтинги пишемо самі

Журналісти й громадськість Івано-Франківська зацікавилися такими протилежними даними рейтингів і прийняли таку активну участь в обговоренні, особливо на сторінках Інтернету, що один із сайтів «Мала Кава» був підданий атаці хакерів, які вибили з мережі і з пам’яті всі дискусійні матеріали, що стосувалися діючого міського голови.

Тим часом тільки поверхневий аналіз опитувань, свідчить про вільну маніпуляцію цифрами та даними. Так, громадська організація «Бюро з прав людини» є маловідомою в місті, а опитування які вони проводили з вибіркою 500 осіб для 250-тисячного міста Івано-Франківська, причому з проведеним опитуванням в різних районах міста, і навіть у селах, то зрозуміло, що показники такого опитування виглядають, як відверто притягнені за вуха.

Крім того, ця організація не подає похибку ймовірності результатів, і при цьому різницю між « лідерами» в одну десяту відсотка подають як тенденцію до зміни лідерства в ймовірних мерських перегонах.

Стосовно іншої агенції «Західноукраїнського центру політичного аналізу і прогнозування»,(за яку підписався відомий в політичних колах О.Головенський), вони опитали не рівно 500 мешканців, а трішки більше - 597 респондентів і, головне, від 18 років, натякаючи таким чином, що їх опоненти могли опитати взагалі дітей. Але й ця організація підходить до самого опитування без будь-якого обґрунтування та попереднього аналізу списку запропонованих респондентам ймовірних кандидатів на міського голову.

Наприклад, запропонований для опитування В.Стасюк, як кандидат від БЮТу приймав участь у виборах мера 2006 року і був відкликаний своєю партією з виборчих перегонів на користь В.Анушкевичуса. З того часу В.Стасюк жодного разу не говорив, що балотуватиметься на мера, а його партія і, зокрема її обласний лідер Д.Шлемко зробив заяву на сайті «ОстроВ» про те, що вони розглядають на пост мера міста кандидатуру Василя Бойчука, секретаря міського ради. Однак В.Бойчука не записали в опитувальний лист, а от його рейтинг міг би бути значно вищим від рейтингу В.Стасюка.

Така сама ситуація із колишнім мером З.Шкутяком, депутатом Верховної ради, що також говорив про те, що не збирається в мери. Однак і його «моніторять». Ще один фігурант опитувань О.Синютка сьогодні працює на посаді першого заступника міського голови Львова і не робить заяв про участь у виборах міського голови Івано-Франківська., хоча абсолютно виключає свою участь у виборах на міського голову Львова. І ще один «кандидат» В.Олійник, голова Івано-Франківської обласної ради також не робив заяв про участь у мерських перегонах, так само як і партія РУХ, до якої він належить, не розглядала його кандидатом на цю посаду.

Проаналізувавши ці два рейтинги, зрозуміло, що їх швидше за все писали «на коліні», можливо в компанії веселих друзів за келихом доброго пива і явно у доброму гуморі.

Історія Івано-Франківських рейтингів

Згаданий О.Головенський із його агенцією «Західноукраїнського центру політичного аналізу і прогнозування» та газетою «Репортер» починаючи з 2004 року періодично публікував високі рейтинги В.Анушкевичуса, на той час рядового депутата міської ради. І хоч інші опитування явно не свідчили на користь В.Анушкевичуса з огляду на складність його прізвища і особливості національності, проте, за два роки, ця система публікації рейтингів спрацювала бодай на те, що мешканці міста запам’ятали призвіще «Анушкевичус»і навіть обрали його мером в 2006 році..

Головний суперник В.Анушкевичуса на виборах мера Івано-Франківська О.Синютка застосував іншу стратегію публікації рейтингів і оприлюднив за три дні до виборів рейтинги від агенції з символічною назвою «ЧПОК», за даними яких він впевнено посідав перше місце. Проте вже через кілька днів результати виборів остаточно «чпокнули» О.Синюку, адже він посів тільки третє місце з результатом, що поступався переможцю більше ніж у п’ять разів.

Два різні міста з однаковими проблемами

Часто політики помаранчевого спектру наводять Івано-Франківськ як краще місто для життя і вільного політичного середовища. Мовляв тут вже створено громадянське суспільство і якби не Донецьк з його «бандитами», то Україна б процвітала так само як Івано-Франківськ.

Насправді ситуація далеко не відповідає дійсності. В Івано-Франківську теж є свої бандити і вони також представлені в органах влади і серед депутатського корпусу. Та найгірше те, що їх діяльність, так само як будь-де в Україні, перешкоджає політичному структуруванню місцевих громад. Прикладом цьому служать оприлюднені рейтинги від двох вище згаданих агенцій. В жодній з них не моніторяться ймовірні потужні кандидати, представники бізнесу та фінансових установ, які реально могли б прийняти участь і навіть виграти вибори. Не відбувається це тому, що згадані представники перелякані не тільки своєю ймовірною участю у виборах мера, а навіть підтримкою тих з кандидатів, які потрапляють у списки для опитувань.

Все це є відвертими ознаками того, що серйозні бізнесові гравці бояться міської влади через ймовірні труднощі, які у них можуть виникнути тепер чи в подальшому зі сторони чиновницької машини міськвиконкому. А це проблеми із землею, приміщеннями, тендерами на закупівлі, комунальними платежами, тощо. Причому, збитки зі сторони Уряду чи адміністрації Президента проти завданої шкоди місцевими чиновниками виглядають мікроскопічними.

Такий розвиток політичної ситуації свідчить не про «європейськість» Івано-Франківська, а про відверту узурпацію влади певними структурами, що періодично змінюють свої політичні кольори і незмінно залишаються при владі.

Василь Хом’як, « ОстроВ»

Статьи

Страна
24.04.2024
15:26

Когда кровь спасает жизнь: как Днепропетровщина держит донорский фронт

Кровь – это ресурс, который невозможно заменить искусственным веществом. И от этого ресурса зависит жизнь как военных, так и гражданских. Донорство уже более двух лет держит свою линию обороны. И в нашей стране очень принципиально перейти от...
Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Донецк
22.04.2024
18:04

СЭЗ и кризис доверия. Донецкий дневник

Из всего обещанного ранее удалось реализовать только одно – «присоединение» к РФ. Да и то как-то кособоко: вроде, всех обрусили, то есть выдали паспорта с курицами, но по факту «русскими» жители «ДНР» считаются исключительно в своем зоопарке.
Все статьи