Приватні ЖЕКи: за і проти

В Івано-Франківську вже декілька років працюють  приватні ЖЕКи. Все більше жителів міста віддають перевагу саме приватним ЖЕКам, не довіряючи державним. Про плюси і мінуси нового типу житлово-експлуатаційної контори, розповів "ОстроВ" директор ПП «ЖЕО-Житло-Сервіс» Микола Матіїв.

- Пане, Миколо, як колишнього заступника начальника УЖКГ м.Івано-Франківська прошу коротко розказати про систему по комунальному обслуговуванню будинків, яка нині діє в Івано-Франківську.

- У Івано-Франківську нині діють комунальні ЖЕКи, приватні ЖЕКи, будинкові кооперативи і ОСББ. Всього у місті 9 комунальних ЖЕКів, 15 приватних і близько 134 ОСББ і кооперативів. Нещодавно рішенням міськвиконкому утворена «Дирекція єдиного замовника», яка буде обслуговувати 14 кечівських будинки (будинки, які раніше були на балансі Міністерства Оборони). Ця дирекція, - фактично реформований комунальний ЖЕК. Мешканці платитимуть йому квартплату. На кожній дільниці буде майстер, який відповідатиме за стан будинку. Дирекція буде оголошувати серед приватних підприємств тендер на обслуговування будинків. Хто виграє тендер, той і буде виконавцем робіт на рік. Наприклад, одна організація буде вивозити сміття, інша прибирати прибудинкові території і сходинкові клітки у під’їздах, ще інша надаватиме сантехнічні і слюсарські послуги. Планується, якщо нововведення себе виправдає, то в майбутньому «Дирекція єдиного замовника» замінить собою комунальні ЖЕКи.

- Нині Ви голова приватного ЖЕКу «ЖЕО-Житло-Сервіс». Скільки у Вас на балансі чи на обслуговуванні будинків?  Який штат людей їх обслуговує?

- Наш ЖЕК обслуговує 42 будинки. В штаті ЖЕКу до 30 чоловік.

- Які переваги має приватний ЖЕК над комунальними ЖЕКами?

- Все залежить від керівника, тобто що керівник собі ставитиме собі за мету і як поставить роботу колективу. У приватному ЖЕКу зовсім інші відносини з мешканцями, ніж у державному ЖЕКу, ми нікого насильно до себе не беремо. Основне правило для ЖЕКу: послуги потрібно надавати якісно і в повному обсязі, а для мешканців інше правило: за надані послуги треба платити.

Ми, як і всі решта суб’єкти господарювання, працюємо в рамках нормативних актів, які регулюють роботу комунального господарства. Тому, ми зобов’язані дотримуватися усіх тих приписів, які стосуються державних ЖЕКів. Наприклад, є встановлені рішенням виконкому міськради №159 від 24.03.2009 року «Про вартість послуг з утримання будинків і прибудинкових територій» ціни, - це фактично граничні тарифи на послуги. І ми не можемо собі взяти і поставити більші ціни, бо ми так захотіли. Навпаки, ми виставляємо завжди менші ціни, ніж державні ЖЕКи. У них зараз 72 коп. за м.кв. без ліфта і 91 коп. з ліфтом, а у нас відповідно 77 коп. і 94 коп. з ліфтом плюс сюди у нас вже включена плата за вивіз сміття. А взагалі є шість класів будинків з урахуванням якості житла, наявного інженерного обладнання та благоустрою, тому далі тариф за 1 м.кв. треба перемножити на коефіцієнт класу будинку і тоді буде остаточна сума квартплати.

Хочу відзначити, що приватний ЖЕК і ОСББ, це не взаємовиключні поняття. ОСББ за рішенням загальних зборів мешканців може укласти з приватним ЖЕКом угоду на обслуговування, обумовивши в угоді термін її дії, перелік і вартість послуг. Ми в даному випадку будемо виступати не як господар, а як виконавець робіт.

- Які послуги Ви надаєте, чи маєте резервний фонд? Який алгоритм дій мешканця Вашого ЖЕКу у якого виникли якісь проблеми?

- Ми, як і державний ЖЕК, надаємо дев’ять стандартних послуг включно з експлуатацією ліфта. Але ми на відміну від державних ЖЕКів свої зобов’язання старанно виконуємо. Не знаю скільки нині реально миється сходова клітка в ЖЕКівських будинках, а у нас вона миється 2 рази на тиждень. Ми стежимо за справністю і наявністю лампочок в під’їздах. Надаємо послуги паспортиста, і коли людина нам здає документи, то її більше нічого не турбує, самій особисто нікуди ходити не треба. Ми за рахунок квартплати робимо, де це потрібно, поточний ремонт.

Стосовно резервного фонду, то ми не робимо відрахування у накопичувальний фонд у зв’язку з ненадійністю банків і інфляцією. Треба буде робити капітальний ремонт, - складемо кошторис і зберемо з мешканців гроші.

Крім того, з 1 січня 2009 року всі хто займається обслуговуванням будинків, в тому числі і ОСББ, і приватні ЖЕКи мають мати дозвіл на експлуатацію ліфтів. Це крім того, що вони мають мати заключену угоду на експлуатацію ліфтів з ліцензованою організацією.

Тепер про алгоритм дій. У нас є черговий на телефоні йому і поступає заявка. Якщо мешканець не може додзвонитися, то я даю всім свій як домашній, так і мобільний номер телефону, тоді пошук виконавця робіт стає вже моєю проблемою… з відповідними оргвисновками. Отож, далі диспетчер передає замовлення майстру і через годину ми це замовлення виконуємо. З кожним сантехніком, слюсарем чи двірником у мене укладена угода, де обумовлено що, де, як і в який термін він має виконувати. Ми алкоголіків і нероб на роботу не приймаємо, тому розмова з ними проста і коротка, зробив роботу, немає скарг, - отримай зарплату.

- Добре, а у випадку аварійної ситуації, а вночі, в суботу чи неділю, або в свята як бути? У державних ЖЕКів є «служба 080», а у Вас?

- У нас люди згруповані в бригади. У робочі дні кожен працює у звичному режимі. А вночі чи у вихідні послуги надає чергова бригада, відповідно є графік чергувань. Але чергові не сидять цілий день в офісі біля телефону в очікуванні виклику, а наш працівник, який є по графіку черговим, перебуває в межах міста, займається своїми справами і знає, що її в будь-який момент його можуть викликати.

- Чи маєте на обслуговуванні старі будинки?

- Ні, не маємо. Досі ми приймали на обслуговування тільки новозбудовані будинки.

- А якщо людина не проживає в квартирі, наприклад, ще не вселилася або виїхала на кілька років за кордон, то чи можна не платити квартплату?

- Ні, згідно українського законодавства квартплату, тобто оплату за утримання будинку в належному стані, все одно потрібно платити. Можна не платити за газ, електроенергію, воду, за вивіз сміття. Але для цього потрібно всі ці прилади, якщо немає лічильника, опломбувати і написати заяву, що ви не будете викидати сміття у наші ящики.

- Чи можна одноосібно мешканцю квартири вийти зі складу ЖЕКу чи ОСББ? Чи можна відмовитись від послуг ЖЕКу?

- Не можна, ані одноосібно, ані і навіть групою. Для розриву угоди з ЖЕКом на обслуговування чи ліквідацію ОСББ потрібне рішення загальних зборів мешканців і щоб це підтримали мешканці більше ніж 50% квартир будинку. Вийти з ЖЕКу самостійно, одноосібно не можливо в технічному плані, бо є приміщення і об’єкти загального користування і неподільне майно, тобто технічні мережі (вода, газ, каналізація, електормережа в т.д.), їх то не поділиш.

Матіїв  Микола  Васильович   народився 8 квітня 1969 року в с.Завій Калуського  району  Івано-Франківської  області.  Освіта  вища,  інженер  з  автоматизації  (1998р.)

У 1998-2002 рр. працював на посадах начальника ЖЕО №6 та начальника ЖЕО №9. А з 2002  по 2006 рік був заступником начальника управління житлово-комунального господарства по житлу м.Івано-Франківська. З  01.2007р. директор ПП «ЖЕО-Житло-Сервіс».

 Розмову провів Сергій Стефанко, «ОстроВ»

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи