Схема вже не працює… або що трапилося з будівельним бумом в Івано-Франківську?

Схема для організації фінансування будівництва була проста: покупці не купують готову реальну квартиру, а входять в такзвану "пайову участь". Тим самим пайовики доручають гроші посередникам,  вірніше позичають їм свої гроші без процентів на кілька років

Колишній інженер "Івано-Франківськміськбуд" Олексій Чих розповів “Острову”: "Раніше, для того щоб будувати, потрібно було мати гроші на все будівництво, від початку до кінця. Житло можна було віддавати безоплатно або продавати клієнту тільки після здачі будинку в експлуатацію". Отож,  у 1990-2002 роки, оскільки грошей на будівництво самотужки багатоквартирного житлового будинку ні у кого, крім держави, не було, то у Івано-Франківську земельні ділянки стояли пусті. Пусті земельні ділянки були всюди - хоч в центрі міста, хоч на його околиці. У будівництві був застій.

Аж раптом будівельний бум. Що трапилося? - Почала працювати такзвана схема "дольової участі" в будівництві, схема перекачки грошей з кишень простодушних вкладників-пайовиків, в кишені спритних ділків. При цьому фірми, скажімо такі як той же "Івано-Франківськміськбуд", які ще з радянських часів займалися будівництвом банкрутували або ледве зводили кінці з кінцями, а вчорашні "валютчики" і дрібні комерсанти раптом стали знаменитими будівельниками, а в подальшому так нажилися на "неприбутковому будівельному  бізнесі", що стали доларовими мільйонерами.

Що собою являли ці забудовники, а насправді бізнесмени-посередники? - Згадує О.Чих: "Такі бізнесмени-посередники часто не мали ані власних грошей, ані щонайменшого поняття в будівництві. Більшість з них починали з того, що не мали й 10 тисяч доларів в кишені, не мали навіть власного житла для того, щоб можна було його дати в заставу банку під отримання кредиту. Не дивно, що на початках прості пайовики були багатшими за "бізнесменів-забудовників".

Що ж такого вміли чи що таке особливе знали новоявлені бізнесмени-забудовники? - "У цих "бізнесменів" були зв’язки у владних кабінетах. Вони знали скільки, куди і кому занести за виділення земельної ділянки, як "пробити" всілякі дозволи і погодження", - розповідає О.Чих.

Як працює така схема? – "Та дуже просто, - продовжує О.Чих. – Отримавши документи на земельну ділянку, бізнесмени-посередники наймають спеціалістів: проектантів-архітекторів, будівельників-підрядчиків і інших спеціалістів-роботяг, а вже ті виготовляють технічну документацію, вибивають різні дозволи-погодження, зрештою будують будинки, прокладають комунікації. А при розподілі прибутку від ціни квадратного метру "бізнесмени" поступають «чесно», - собі беруть половину від продажної вартості збудованих квартир. При чому всі побори, хабарі, відрахування в місцевий бюджет "бізнесмени від житла" включають у вартість квадратного метра, тобто переносять на покупця. Вигідно і ризику ніякого, бо гроші від людей йдуть передоплатою".

Так  мешканці Івано-Франківська за короткий час самі вигодували собі нових багатіїв, мільйонерів – забудовників. Тепер у цих діячів, що стали мільйонерами та депутатами різних рівнів, виникла проблема: хвиля фінансової кризи накрила їх успішний бізнес. А оскільки вони не приготувалися до такого розвитку подій, то самі стали ланкою величезної будівельної піраміди, що почала сипатися.

Тепер на думку експертів львівського іноваційного центру «Галконсалттрест» у забудовників є тільки два варіанти розвитку подій: перший, - припиняти будівництво й скидати нагромаджену валюту в офшори, сподіваючись, що як не Україна, то хоч Європа та Америка якось все-таки "вигребуть" з економічної прірви;  другий, – продовжувати будівництво ризикуючи своїми грошима.

Івано-Франківські будівельники об'єдналися в організацію забудовників і пробують через ЗМІ закликати народ до подальшого вкладання коштів в свої будівельні проекти. Однак мешканці міста фінансово не спроможні до таких операцій з огляду на численні проблеми економічного та господарського характеру. А що ж буде з тими тисячами вкладників, які вже внесли гроші у віртуальне, ще незбудоване житло? - Якщо будівництво не буде продовжуватися, їм грозить...  фіаско.

Тяжко навіть прогнозувати, на що ж сподіваються організовані забудовники? Адже всі вони стоять перед непростим вибором: або повторити подвиг "Еліти-центру", або продати дещо зі своїх активів і стати благодійною організацією по зведенню житла в столиці Прикарпаття.

У них одна надія, - на нові місцеві вибори, які можуть дати можливість захопити владу в місті і заволодіти всіма ресурсами міського бюджету, а також запасами майна та земель для використання у власних цілях. Тому вибори міських голів, які за законом мають відбутися у березні 2010 року, вже реально почалися і ці конкуруючі організації, правда поки що умовно, але почали висувати своїх кандидатів.

Всі озвучені прізвища кандидатів на посаду Івано-Франківського міського голови (Андрій Романчук, Юрій Соловей, Володимир Швадчак, Василь Бойчук, Зіновій Фітель) мають пряме чи опосередковане  відношення до будівництва або крупних будівельних кланів. Саме вони й визначатимуть політику на ринку будівництва. Адже будівельна галузь на туристичному Прикарпатті, зважаючи близькість до кордонів Євросоюзу, має пріоритетне значення.

Отож, як зазначає місцевий політолог Іван Коваль, боротьба будівельних монстрів за владу над містом в межиріччі двох Бистриць ще попереду. А поки що вони намагаються розподілити між собою сфери впливу, і нинішній міський голова В.Анушкевичус власне на цьому й балансує. Хоча природно, що задовольнити апетити всіх новоспечених олігархів місцевого значення одночасно, навіть теоретично,  не можливо.

Отож на наступних виборах вже не треба буде агітувати з соціальними гаслами "багатий поділиться з бідним" чи штампами типу «бандити будуть сидіти в тюрмах». Тепер люди будуть голосувати за своїх «бандитів» тільки тому, щоб ті повернули їм назад вкладені у будівництво гроші,  щоб не стати заручниками проблем їх бізнесу.

Василь Хомяк, «Остров»

Статьи

Страна
24.04.2024
15:26

Когда кровь спасает жизнь: как Днепропетровщина держит донорский фронт

Кровь – это ресурс, который невозможно заменить искусственным веществом. И от этого ресурса зависит жизнь как военных, так и гражданских. Донорство уже более двух лет держит свою линию обороны. И в нашей стране очень принципиально перейти от...
Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Донецк
22.04.2024
18:04

СЭЗ и кризис доверия. Донецкий дневник

Из всего обещанного ранее удалось реализовать только одно – «присоединение» к РФ. Да и то как-то кособоко: вроде, всех обрусили, то есть выдали паспорта с курицами, но по факту «русскими» жители «ДНР» считаются исключительно в своем зоопарке.
Все статьи