Успіхи, помилки та проблеми цьогорічної вступної кампанії

6 і 7 серпня 2009 року в Донецькому національному університеті під головуванням ректора Володимира Павловича Шевченка працювала приймальна комісія. Він доповів, що на 1170 бюджетних місць було подано 11364 заяв, із них медалістів і з дипломами з відзнакою 1831. Здавалось треба радіти з такого рекордного конкурсу - майже 10 осіб на 1 місце і можна набрати талановитих студентів.

Але, враховуючи специфіку цьогорічної вступної кампанії, радіти не приходиться. Бо майже на всі бюджетні місця претендують 1164 (при цьому 750 із них діти шахтарів)   пільговиків, тобто 6 місць залишилось за безпільговиками, і навіть абітурієнти з 400 чи 600 ( де зарахування здійснюється за 3 предметами) балами залишаються поза конкурсом. По-друге, у 90 % подані копії документів, тобто це липовий конкурс заяв абітурієнтів, а не осіб.

Проаналізувавши такий стан, який суперечить не тільки державним інтересам а і здоровому глузду, приймальна комісія звернулась до міністра освіти і науки з пропозицією як вийти з такої абсурдної ситуації. Але відповіді не отримала.

Тому приймальна комісія, щоб хоч якось виправити цю абсурдну ситуацію,   прийняла рішення залишити за пільговиками тільки 50% бюджетних місць, а 50% за звичайними абітурієнтами. Так як поступила і приймальна комісія Київського національного університету ім. Тараса Шевченка.

Найвищий «конкурс» заяв, біля 30 на одне місце, був на спеціальність «журналістика», «право», потім «політологія», «економіка», а найменший – на «фізику» та «математику», особливо на контрактній основі і на заочні відділення і тому з 10 до 23 серпня 2009 року буде оголошено додатковий набір на ці спеціальності.

Висновки невтішні. Великою несправедливістю є те, що що всі пільговики не розділені за категоріями і приймальні комісії змушені зараховувати в першу чергу дітей шахтарів, які пропрацювали на шахтах більше 15 років і мають обидвох живих батьків та і відносно високі заробітки, а залишати поза конкурсом круглих сиріт, а буває, що і круглих сиріт-інвалідів, причому не тих інвалідів, які стали ними в червні 2009 року акурат перед вступною компанією.

Зарахування абітурієнтів за результатами тестування привезло до скорочення кількості серед студентів сільських дітей, якщо раніше вони серед студентів становили 20 %, то на сьогодні- менше 10%, що значно принизливо для цих трудолюбивих випускників сільських шкіл, які не витримують жодного конкурсу у зовнішньому тестуванні не з своєї вини.

Великою несправедливістю є той факт, що на вступ до вищого навчального закладу не має пріоритетного значення наявність медалі чи диплому з відзнакою чи факт перемоги на різного рівня конкурсах за винятком учасників міжнародних олімпіад, призерів IV етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад та ІІІ етапу Всеукраїнських конкурсів-захистів МАН чи середнього балу в атестаті. Таким чином талановита трудолюбива молодь, яка успішно навчалась більше 10 років, залишається поза конкурсом. І не важливо, що ваша дитина всі роки навчалась на відмінно, здала тестування на найвищі бали, виховується, наприклад, однією мамою, яка ледве-ледве зводить кінці з кінцями - шансів у неї стати студентом жодних! Важливо мінімальна кількість балів та пільги!?

На вечірню та заочну форму навчання цього року подали заяви тільки цьогорічні випускники шкіл, Молодь, яка вже працює за вибраною спеціальністю і закінчила школу більше 2 років тому, повністю позбавлена можливості отримати вищу освіту навіть якщо в атестаті все відмінно.

При проведенні минулорічних тестових контрольних робот у вересні в університеті задовільних було 10-15%. Який процент буде цього року страшно подумати. Раніше, коли вступ був за вступними іспитами, він складав 85 %. Бо талановита молодь, яка завдяки політиканам, не може поступити в українські ВНЗ, виїзджає в заграничні ВНЗ, а нас будуть лікувати шизофреніки, бо відмінено перелік показань для навчання на окремих спеціальностях, дорожними регулювальниками працюватимуть дальтоніки тощо.

І основне. Проблеми донецькі. Всі декани скаржились на те, що зарахування абітурієнтів за сумою 2 чи 3 дисциплін, друга чи третя з яких українська мова, провело до того, що талановита молодь, яка має високі бали за профільними предметами, але низький бал з української мови залишились поза конкурсом. Але за це треба «дякувати» нашим рідним владним шовіністам, які всі ці 18 років зривають всі терміни з відродження шкіл з українською мовою навчання на Донеччині, приймають різноманітні незаконні рішення з заборони розширення українських шкіл чи дитячих садочків або класів та груп з українською мовою в закладах з російською мовою.

Як зазначив Президент, модернізація освітньої галузі, забезпечення якісної й доступної освіти були і залишаються для нього пріоритетами. Сподіваюсь, що з цьогорічної найабсурднішої вступної кампанії будуть зроблені негайно найсерйозніші висновки, і наші парламентарі та урядовці, які сьогодні на догоду електорату перед виборами та всупереч ст. 53,64 Конституції України так   розширили список пільговиків навіть не задумуючись про наслідки, що майже повністю залишили поза конкурсом талановиту молодь. Вірю, що вони отямляться і відмінять всі пільги при вступі у ВНЗ. І єдиною пільгою для вступу будуть відмінні знання.

А дбати про соціальний захист дітей треба, але в інший спосіб і в іншому місці, ще до того як вони стають абітурієнтами. Думаю, що це окремий аналіз, і щодо навчання сільських дітей, і щодо навчання в школах-інтернатах, і щодо пільг дітей шахтарів, і щодо рівності конституційного права дітей безоплатно здобувати вищу освіту на конкурсній основі.

Хочу звернутись до батьків і нагадати їм, що з 2010 року тестування з усіх предметів буде здійснюватись виключно українською державною мовою. В Росії, як в цьому році, теж ваші діти не зможуть вчитись, бо з 2010 року в Росії не буде жодного бюджетного місця для громадян України. Тому вимагайте навчання своїх дітей в школах з українською мовою навчання чи класах з українською мовою, не слухайте політиканів, що марять на догоду своїм політичним амбіціям про державність російської мови. Вони своїх дітей вчать за кордоном, а про ваших дітей вони не дбають. Кожна дитина має право навчатися якщо не в школі, то принаймні в класі з українською мовою викладання, для цього батьки офіційно мають подати заяви з відповідним проханням до місцевих органів освіти. На превеликий жаль, наприклад, у м. Донецьку за 20 років заледве появилось 13 шкіл( усіх шкіл 154) з українською мовою навчання, у них навчається всього 4799 учнів, а якщо додати ще і учнів, що здобувають освіту українською мовою в українських класах в школах з російською мовою навчання, то їх всього-навсього 15540 (усіх учнів 67950) учнів, що складає 22,9 %.

Жоден політик, жоден чиновник чи директор не має права відмовити вам у створенні класу, а краще школи з українською мовою навчання. Вимагайте переведення навчання на державну мову вже зараз. Не чекайте проблем для ваших дітей при вступі в ВНЗ, які створюють вам політикани.

Марія Олійник, заступник голови обласного товариства «Просвіта», газета "Донеччина".            

Статьи

Мир
16.04.2024
09:07

«Энергичный контрудар может стать джокером в рукаве Сырского». Российские СМИ об Украине

«Общая оценка украинских резервов приводит к выводу: имеющихся сил и средств командованию ВСУ не хватит для проведения стратегического наступления. Но их достаточно для энергичного контрудара оперативного масштаба на одном направлении».
Донбасс
14.04.2024
18:21

Новое издание обещает жителям "ДНР/ЛНР" новости о родившей котят кошке и некрашеном заборе. Обзор СМИ оккупированного Донбасса

  На минувшей неделе СМИ оккупированного Донбасса были традиционно скучны. Многочисленные близкие к местным властям Телеграм-каналы вслед за официальными источниками массовой пропаганды цитировали политиков чужой страны и в честь 12 апреля...
Страна
12.04.2024
15:51

Ипотечная программа "єОселя": шанс на жилье, который не всем по карману

Главная особенность программы – это возможность приобрести жилье в ипотеку под 3-7% сроком на 20 лет с минимальным взносом 20%. Подобных условий еще никогда не было на ипотечном рынке Украины, поэтому неудивительно, что программа пользуется...
Все статьи