«Культурная боеготовность» - напалм и «Теплая зима»

Призыв украинского правительства «затянуть потуже пояса» вряд ли воодушевляет тех, кто остался без работы в результате сокращения производства или без жилья из-за «кредитной ловушки». Особенно в свете событий парламентской «коалициады», рисующей далеко не оптимистичную перспективу с дележкой властных полномочий.

По последнему опросу Института Горшенина, экономический кризис коснулся 77% населения Украины, и почти половина украинцев (46,6%) ничего хорошего от наступающего Нового года не ждет.

Можно долго писать и говорить о том, как все плохо, рассуждать о том, как могло бы быть, если.., кто виноват и как наказать негодяя…Но уж лучше все вышесказанное оставить политикам, уютно прописавшимся в праймовых телеэфирах.

«Терпець увірвався» даже у самых оптимистично настроенных представителей культурного фронта страны. Свои рецепты и боевой настрой в опросе «Острова» высказали Андрей Кузьменко («Скрябин»), Виктор Бронюк («ТИК»), Сергей Сивохо, братья Капрановы, и карикатурист Николай Капуста.

1. Как быть украинцам с экономическим кризисом в условиях бездеятельности правительства и Президента?
2. Как Вы собираетесь противостоять кризису? На чем собираетесь экономить/уже экономите?
3. Чего стоит ожидать от Нового 2009 года?

 

 

 Андрей Кузьменко, солист группы «Скрябин», телеведущий, продюссер группы «Пающие трусы»

1. По – перше, треба було думати під час минулих виборів - чи варто голосувати за тих, хто окрадав нас протягом минулих 5 років. Ну а тепер - залишається тільки виховувати в собі почуття спокою і не панікувати. Медії нагнітають заказну паніку, щоб народ бігав міняв гроші туди-сюди, а це автоматично збагачує замовників - наших з вами урядовців.

2. Я пересів на «Смарт» - він бере 4 літри солярки на 100 км і написав пісню «Тепла Зима» - крик в сторону уряду, який в носі мав наші з вами проблеми. Я сподіваюся, що вистачить сміливців запустити цю пісню в ефір, і тоді хай мурашки бігають в кирзових чоботах по політиках кожен раз, коли вони її почують, і хай знають, що кожен раз, коли вона грає, просинається зі спання сотня людей, яка їх ненавидить!

3. Нічого доброго.

Текст песни «Тепла зима»

недобрі хмари закрили нам небо
недобрі люди гребуть все під себе
а нам з тобою сумно до болю
ми б"ємося як мухи зі стіною
це біда
такого вже ніде нема

вони бавляться нами як ляльками
б"ють нас між собою головами
видумують нам нові закони
для нас це завал, а для них приколи
слухай брат
тут вже давно є шось не так

приспів

яка різниця хто є хто
яка тут мова все одно
дайте пожити спокійно
нас вже дістало ваше зло
ми всі однакові давно
вам зрозуміти не дано
шо схід і захід заодно
дайте пожити спокійно
спокійно

не знати що від вас чекати
вже зранку страшно прокидатись
по радіо тільки погані новини
повторюють кожні пів-години
тепла зима
в цій країні навіть снігу нема

Виктор Бронюк, фронт-мен группы «ТИК» («Трезвость и культура»)

1. Українці, то така нація, яка схожа на буддистів, і які б катаклізми не відбувалися, ми завжди керуємося принципом "Моя хата з краю", мало того зараз варто зачаїтися, а прийде весна, зійдуть сніги, і весна покаже, хто де нагадив. Зрештою, на кожне з цих запитань можна відповісти за допомогою книги Жадана "Депеш МОД": «Напалм - це запалювальна суміш. Складається напалм із бензину, мастила та алюмінієвого порошку. Інгредієнти, необхідні для виробництва напалму, можна й необхідно дістати на виробництві, в домашньому господарстві чи вкрасти.

Поради щодо виготовлення:

Товаришу! Запалювальна суміш використовується для знищення живої сили та технічних засобів противника. Краще живої сили. Разом із тим напалм легко пропалює навіть броню танка, якщо він у противника є. При цьому виготовити напалм може КОЖЕН школяр, оскільки напалм, як ти вже дізнався, це всього лише суміш бензину (2/3), лаку чи мастила (1/3) та алюмінієвого порошку (що
більше алюмінієвого порошку, то більша пропалювальна потужність, пам'ятай про це!). Найчастіше використовується в якості палива для бойових вогнеметів чи в запалювальних бомбах.

Примітка: Якщо в тебе є бойовий вогнемет, рекомендуємо використовувати саме цю суміш. Бойовий вогнемет можна й необхідно дістати у військових частинах, домашньому господарстві чи відбити у вартових».

2. Повністю взяли тактику Дона Кіхота, сідлаємо свого старого Росінанта, вдягаємо на голову мідного або оцинкованого тазіка, скачемо в сторону Європи, винищуючи маленьким мечем - младенцем всі підвалини капіталізму, який себе дискредитував і несемо туди свіжу кров.

Хотів купити собі зібрання всіх творів Степана Їги та Теодора Кукурудзи, але напевне відкладу до кращих часів.

3. Як політик скажу чесно: "Весна прийде і переможе". Зрештою, на кожне з цих запитань можна відповісти за допомогою книги Жадана "Депеш МОД".

Сергей Сивохо – КВН-щик, теле- и радиоведущий, продюссер, актер

1. А кто сказал, что парламент и президент бездеятельны? Правда, действуют они исключительно в собственных интересах. Так может и нам взять их методы на вооружение. Тем более что нам никто не скажет - «ваши методы непарламентские».

2. Противостоять кризису невозможно. Разные весовые категории. Что может индивидуум противопоставить мировой экономике? Точно знаю на чем экономить нельзя - на детях и здоровье. Хорошо бы экономить на том, что не устраивает: коммунальное обслуживание, транспорт, etc.

3. Очень не хочется, чтобы из нас в год «быка» сделали «быдло рогатое». Или в год «коровы» не выдоили бы нас досуха. Пусть те, «что у власти» помнят – доведенный до крайности бык поднимает тореадора на рога.

Братья Виталий и Дмитрий Капрановы – издатели, писатели, публицисты

1. Бездіяльність влади - це не так погано. Не дай Боже, наша влада з її звичками почне "діяльність" - тоді ми точно кризи не переживемо. Вони ж уміють тільки вибивати податки та обмежувати приватний бізнес. (Про вміння красти гроші не говоримо, бо воно на кризу не впливає.) З будь-якої кризи треба виплутуватися самотужки. Як в Україні проявиться криза? Скоріш за все найбільш помітним буде безробіття та падіння курсу гривні (якщо влада почне "діяти" і запустить здуру друкарський станок, все буде значно гірше). Якщо подумати, то безробіття дуже тісно пов'язане з курсом гривні. Чим дешевшою буде гривня, тим дорожчими будуть імпортні товари. Чим дорожчими будуть імпортні товари, тим більше будуть купувати українське. Чим більше будуть купувати українське, тим більше будуть зростати вітчизняні виробники, а значить тим більше з'являтиметься робочих місць. З чого можна зробити висновок - падіння гривні можна використати для зростання вітчизняного виробництва. (Насправді, у всьому світі так і роблять, це тільки в Україні "вітчизняний виробник" - лайка.) З чого витікає два рецепти поведінки. Перший - шукайте роботу або самі організуйте бізнес у сфері виробництва або торгівлі продуктами кінцевого споживання - того, що люди купують безпосередньо для себе. Другий - переходьте у всіх платежах на гривню і купуйте українське.

2.
Криза - хороший час для перегляду власних витрат та доходів. Доходи переглядаються самі по собі, а от витрати треба регулювати. Ми і в докризові часи жили без розкошів. Збираємося купувати українське і виробляти українське. Заощаджувати для нас - звична процедура. На книжках і в період "розквіту" не зажирієш. Будемо переконувати всіх, що книжка - найдоступніша і найкорисніша розвага. Особливо у скрутні часи. А і справді, порахуйте самі - середня книжка коштує як квиток у кіно. Тільки фільм триває дві години, а книжку читаєш цілий тиждень. До того ж фантазію книжка розвиває значно краще за кіно, телевізор і навіть театр. А саме той, хто матиме найкращу фантазію зможе знайти для себе найкращий вихід з кризи.

3. Сподіваємося, що 2009 рік не буде високосним. Сподіваємося, що протягом зими ми з вами зуміємо навчитися жити і бути щасливими в нових умовах. На наш погляд, ознакою закінчення кризи буде те, що футболісти почнуть отримувати зарплатні з кількістю нулів на один менше. (Не тільки в Шахтарі, але й у Манчестері). Тільки цього у 2009 році не станеться. Світ звик жити на широку ногу, витрачати чужі гроші та не думати про майбутнє. Від поганих звичок відвикають довго. Сподіваємося, що припинять виселяти книгарні, бібліотеки, музеї і клуби, бо у бізнесменів закінчилися гроші. Сподіваємося, що зупиниться руйнування пам'яток і забудова історичних районів міст - іпотечна криза дає культурі шанс. Сподіваємося, що збережеться добра традиція відстрілу найбільш відморожених можновладців. Сподіваємося, що новий рік принесе всім хорошим хлопчикам і дівчаткам цікавих подарунків, а поганим дядям по дві кулі на кожного (дивись попереднє побажання). Сподіваємося, що в Україні все ще читатимуть, писатимуть і видаватимуть книжки, і ми не будемо у цій справі пасти задніх. Саме цього і бажаємо всім читачам. З Новим роком!

 А вот известный донецкий художник-карикатурист Николай Капуста на кризис смотрит с присущим ему юмором и реалистичностью.

За раздутыми ценами не угнаться,

а политики сплошь и рядом, как и раньше, кормят украинцев обещаниями, которыми не только сыт не будешь, но которые простому человеку и переварить то тяжело…

С этим надо и можно бороться - уверен Капуста

Несмотря на неутешительные прогнозы, звучащие день ото дня по телевизору, в газетах, художник верит, что с Новым годом грядут перемены к лучшему. Главная надежда и пожелание Николая Капусты – «чтобы меньше воровали!»

 Подготовила Наталья Коммодова, «Остров»
 

Статьи

Донецк
25.04.2024
10:45

Действовать и жить интересно: Как молодежь из Мирнограда развивает общину у линии фронта

Сейчас в Донецкой области массовые мероприятия запрещены, но люди нуждаются в каком-то моральном утешении. Творческие проекты объединили талантливую молодежь и создали терапевтический эффект для жителей громады, заполнили культурную пустоту.
Страна
24.04.2024
15:26

Когда кровь спасает жизнь: как Днепропетровщина держит донорский фронт

Кровь – это ресурс, который невозможно заменить искусственным веществом. И от этого ресурса зависит жизнь как военных, так и гражданских. Донорство уже более двух лет держит свою линию обороны. И в нашей стране очень принципиально перейти от...
Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Все статьи