100 дней работы «донецких» в парламете: активность

Команда проекту «Сильні громади Донеччини» разом з командою руху «Чесно», починає регулярне дослідження депутатів парламенту, що пов’язані з Донеччиною, а також депутатів місцевих рад регіону. Нашою ціллю є підвищення якості роботи депутатів регіону, шляхом висвітлення їх роботи серед широкого кола громадськості.

Починаємо ми з дослідження депутатів Верховної Ради України, що пов’язуються з Донецькою областю. На сьогодні таких ми визначили 28 представників. З них 12 мажоритарників і 16 депутатів, які обралися за пропорційними списками партій, що навчалися, робили кар’єру, або активно працюють в регіоні. До останніх входять Ірина Геращенко, яка призначена уповноваженим з прав людини на Донбасі і Наталя Королевська, яка проявляє надзвичайну активність у окрузі свого чоловіка в м. Слов’янськ. Хочемо додати, що у подальших дослідженнях кількість депутатів буде зростати з визначенням тих, які курують Донецьку область від фракцій. Таких ми визначемо згодом, за допомогою запитів до голів фракцій Верховної Ради. 28 визначених нами депутатів Донеччини розподілилися по таким фракціям і групам: 13 увійшли у «Опозиційний Блок», 6 у «Блок Петра Порошенка», 2 у ф «Батьківщину», 2 до «Об’єднання Самопоміч», 1 до «Народного Фронту», 2 у групу «Економічний розвиток» та двоє стали позафракційними.

Сьогодні ми проаналізуємо рівень відвідуваності засідань ВР донецькими депутатів і їхню активність голосування, а згодом опублікуємо рівень їхньої підтримки суспільно-важливих законопроектів, що стосувалися кадрових питань, рішень в підтримку обороноздатності країни, проблем Донбасу, суспільно-політичних, політико-правових і зовнішньополітичних аспектів.

Спочатку рівень активності депутатів ми визначимо за допомогою аналізу відвідуваності ними засідань ВР.

На сьогодні існують два джерела, за якими можна побачити присутність депутата у парламенті: письмова і електрона реєстрація. Письмова відбувається перед засіданням, шляхом письмової реєстрації обранця у бланку. Електронна реєстрація відбувається шляхом використання індивідуальної картки на початку засідання безпосередньо у залі голосувань. Та остання є не дуже надійним джерелом, аби дізнатися чи відвідує депутат парламент чи ні. До прикладу, депутат міг запізнитися на засідання на 10 хв. і не зміг бути присутній при електронній реєстрації, а далі продовжував роботу. Аби мати об’єктивніші результати, ми проаналізували активність використання картки депутата пртягом засіданням. Тому під електронною реєстрацією варто розуміти не данні, що містяться на сайті ВР, а активність голосування карткою протягом засідання. Під активністю ми розуміємо стан індивідуальної картки депутата, яка одного разу була використана при засіданні.

Об’єднуючи такий підхід (Письмову і електронну реєстрацію), ми отримали досить цікаві данні, згідно яким, депутати поділилися на три групи:

1. У яких письмова реєстрація більша за електронну. Тобто депутат значну частину засідань реєструвався письмово, а картку так і не використовував. Він міг покинути парламент, бути в буфеті або цілий день у кулуарах. Таких обранців ми визначили п’ять. Ця група характеризується також найменшим відвідуванням засідань Ради. Найгірші результати тут у депутатів Звягільського Ю.П. та Клюєва С.П.

2. У яких письмова реєстрація менша за електронну. У цій ситуації депутат або ігнорує письмову реєстрацію, або віддає картку своїм колегам. Останнє і породжує таку ганебну практику в українському парламенті, як кнопкодавство. Таких обранців ми визначили 10. І ця група є другою за відсутністю. Найгірші результати у цій групі у депутатів Семенченка С.І. і Шкірі І.М.

3. Остання і найбільша група депутатів, у яких письмова реєстрація збігається з електронною. Таких депутатів ми визначили 13. Ця група характеризується досить високим показником відвідування парламенту.

Також, дані цієї інфографіки показують, що найбільшими прогульниками серед депутатів пов’язані з Донеччиною є депутати: Звягільський Ю.П, Семенченко С.І., Клюєв С.П., Омельянович Д.С, Гєллєр Є.Б, Солод Ю.В. та шкіря Шкіря І.М.

Цікаву картину показують інші данні, що дозволяють побачити і рівень відвідуваності парламенту обранцями, і активність їхньої роботи. Це активність під час голосування.

Активність голосування депутатів ми розділили на 3 групи: «Активне голосування» (ЗА, ПРОТИ, УТРИМАВСЯ), «Не голосував» та «Відсутній». За нашим переконанням саме перша визначає рівень активності депутата у ВР та якість його роботи, адже позиція «Не голосував» по суті є позицією умивання рук. Депутат має працювати у парламенті, і якщо він не згоден з законопроектом, може або проголосувати проти, або утриматися. На практиці ж, велика кількість депутатів просто покидає зал засідання.

Згідно цієї інфографіки, найгіршу активність у роботі продемонструвала практично вся фракція «Опозиційного Блоку» (трошки кращий рівень у депутатів Сажко С.М., Воропаєва Ю.М. та Матвієнкова С.А.), група депутатів «Економічний розвиток», депутат з партії «Об’єднання Самопоміч» Семенченко С.І. та позафракційний депутат Клюєв С.В.

Найкращий результат показали депутати фракцій: «Народний Фронт» (найкращий результат серед усіх фракцій і груп у Матейченка С.М.), «Блок Петра Порошенка» (найкращий результат у Лубінця Д.В, Герасімова А.В. і Фірсова ЄП), «Батьківщини» (хороший результат і у Рябчина О.М. і у Немирі Г.М.) та один депутат з фракції об’єднання «Самопоміч» Всеселова Н.В.

Аби остаточно визначитися з рівнем відвідуваності і активністю роботи депутатів Донеччини у ВР, ми об’єднали електронну реєстрацією разом з активністю голосування.

Згідно з цією схемою, депутати діляться знов на три групи:

1. Які здебільшого пропускають засідання та не голосують у парламенті: Депутати фракції «Опозиційний Блок» Звягілький Ю.Л. та Омельянович Д.С., депутат групи «Економічний розвиток» Гєллєр Є.Б., депутат фракції «Об’єднання Самопоміч» Семенченко С.І. та позафракційний депутат Клюєв С.П.

2. Які відвідують зал засідання та практично не виявляють активності у голосуванні (Не голосують ні за, ні проти, і не утримувалися). До цієї групи належать практично всі депутати фракції «Опозиційний блок», депутат групи «Економічний розвиток» Шкіря І.М. та позафракційний депутат Тарута С.О.

3. Які відвідують раду та активно голосують у парламенті. Це усі депутати фракцій «Народний фронт», «Батьківщина», практично увесь «Блок Петра Порошенка» та депутат Веселова Н.В. з «Об’єднання Самопоміч».

Депутата з фракції «Блок Петра Порошенка» Невада О.А. важко віднести до будь-якої групи. Згідно результатів і відвідування, і активності голосування, його роботу не можна ідентифікувати ні як позитивну, ні як негативну.

Отже, депутати Верховної Ради, які представляють інтереси Донеччини у парламенті по різному ставляться до своїх обов’язків. І що найприкріше, велика їх частка або не відвідує засідань, або не голосує в процесі прийняття законопроектів. Ми, у свою чергу, продовжимо дослідження депутатів ВР, що представляють регіон. Адже у ситуації, в які сьогодні опинилася Донеччина, відсутність активної роботи в парламенті є навіть злочином чим звичайним правопорушенням.

Валентин Краснопьоров, Керівник проекту «Сильні громади Донеччини», Центр «UA»

Присоединяйтесь к "ОстроВу" в Facebook, ВКонтакте, Twitter, чтобы быть в курсе последних новостей.

Статьи

Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Мир
16.04.2024
10:17

«Энергичный контрудар может стать джокером в рукаве Сырского». Российские СМИ об Украине

«Общая оценка украинских резервов приводит к выводу: имеющихся сил и средств командованию ВСУ не хватит для проведения стратегического наступления. Но их достаточно для энергичного контрудара оперативного масштаба на одном направлении».
Все статьи