Арифметика для дітей: у чому користь

Останнім часом ведуться суперечки щодо необхідності вивчення математики дітьми шкільного віку. І якщо без інтегралів і логарифмів якість нашого життя помітно не постраждає, то виключити з розвитку дитини арифметику — справжній злочин. Користь арифметики для дітей — не тільки в здатності оперувати числами. Люди занадто вузько сприймають цю фундаментальну науку, а тому недооцінюють її. Нам належить розібратися, яку роль відіграє усне рахування яу розвитку дитини.

У чому користь арифметики? Чому вчить дитину наука чисел?

Самі діти не знають, що для них важливо і корисно. Багато речей, яким ми їх вчимо, вони просто сприймають на віру, тому що довіряють нам. Наука чисел досить складна, і, натрапляючи на труднощі, малюк повинен точно розуміти, заради чого йому доводиться напружувати свої сили та розум. А ми, дорослі, повинні заздалегідь зацікавити дитину вивченням рахування, мотивувати її. Перше, що для цього потрібно зробити, — пояснити, як арифметика допомагає в повсякденному житті, адже точна наука присутня у всіх сферах нашої діяльності. За допомогою рахування можна:

  • обчислити час;
  • розрахувати відстань;
  • оцінити параметри будь-якого предмета;
  • визначити форму;
  • порівняти різні предмети між собою;
  • порахувати решту в магазині;
  • спрогнозувати свої доходи;
  • правильно відміряти деталі, щоб своїми руками виготовити будь-яку саморобку;
  • зробити ще багато інших важливих справ.

Варто розповісти дитині, що арифметика або усне рахування лежить в основі будь-якої професії, кожного винаходу на землі: від музичного інструменту до високошвидкісного лайнера.

Користь арифметики для дитячого інтелекту

Крім чисто практичної користі, рахування про себе приносить користь для розвитку мислення у маленьких учнів. Ментальні обчислення визнані одним із найефективніших тренувань для головного мозку. Вони змушують концентруватися, докладати розумові зусилля і швидко реагувати, вчать бачити завдання в цілому — умову, проміжні дії та кінцевий результат, розвивають навички самостійного аналізу, прийняття рішень.

Коли учні вирішують арифметичні приклади, у головному мозку активуються центри мови, пам'яті, слухового і зорового сприйняття інформації, уваги. Чим більше дитина рахує про себе, тим швидше відбуваються в головному мозку розумові процеси, тим швидшим та ефективнішим стає дитячий розум.

Якщо говорити про способи навчання усному рахуванню, то найрезультативніший — ментальна арифметика. Ця методика викладається в різних дитячих центрах. Найвідоміший серед них — це міжнародна Школа ментальної арифметики Соробан®, яка працює не тільки в Україні, країнах ближнього зарубіжжя, але і в Європі.

Чим корисна ментальна арифметика для дітей?

Перш за все варто згадати, що методика ментальної арифметики Соробан® призначена для дошкільнят та учнів початкової школи (5-11 років). Вік обраний не випадково — це найсприятливіший час для розвитку дитячого інтелекту, когнітивних, творчих здібностей.

Користь методики ментальної арифметики:

1. Використовує для навчання наочний інструмент, який допомагає учням зрозуміти принципи рахування, склад числа.


2. Активно тренує моторику правої та лівої руки, що сприяє активізації розумових процесів, позитивно впливає на розвиток мови, формування почерку.

3. Залучає в навчанні різні центри сприйняття (слух, зір, сенсорику), завдяки чому підвищується здатність до засвоєння знань.

4. Включає в рішення задачі обидві півкулі, привчає їх до злагодженої роботи. В результаті половинки мозку розвиваються гармонійно, підвищується ефективність і швидкість роботи мозку.

Швидкісне рахування показує, наскільки жваво мозок сприймає, обробляє інформацію, знаходить правильне рішення. Ця унікальна здатність допомагає дітям у вивченні не тільки математики, а й інших знань, навичок у всіх сферах пізнавальної діяльності.

Статьи

Донецк
26.04.2024
16:00

Восстановление Донетчины: пока даже не в проекте, но...

Отношения власти и общественности никогда не были исключительно конструктивными, в Донецкой области в частности, прежде всего, из-за взаимного недоверия, нехватки опыта, несовпадения представлений о сотрудничестве и просто нежелания власти быть...
Страна
26.04.2024
10:51

Украинский металл: кажется, есть надежда

"Производственные результаты по итогам года могли быть выше, если бы импортная продукция из Китая не заходила в больших объемах на отечественный рынок, особенно когда в Украине производятся аналоги".
Донецк
25.04.2024
10:45

Действовать и жить интересно: Как молодежь из Мирнограда развивает общину у линии фронта

Сейчас в Донецкой области массовые мероприятия запрещены, но люди нуждаются в каком-то моральном утешении. Творческие проекты объединили талантливую молодежь и создали терапевтический эффект для жителей громады, заполнили культурную пустоту.
Все статьи