Експрес-аналіз Закону "Про Національну поліцію"

[B]Уже два дні, як в Україні зникла міліція, тож пора розібратися, із яким новим правоохоронним звіром ми маємо справу. Тому пропоную короткий лікнеп щодо Нової поліції, або Урок декоративно-ужиткового мистецтва оволодіння Законом України "Про Національну поліцію".[/B]

[IMG]http://s019.radikal.ru/i614/1511/8f/61bd29614509.jpg[/IMG]

[I][B]Стаття 9. "Відкритість і прозорість"[/B]

1. Поліція здійснює свою діяльність на засадах відкритості та прозорості в межах, визначених Конституцією та законами України.
[/I]Коментар: Це те, що стосується, у першу чергу, журналістів. Норма типова, нічого нового, але треба знати. У сукупності із Наказом МВС України №88 від 25.03.2010 [url=http://h.ua/story/266138/ ]"Про вдосконалення взаємодії органів внутрішніх справ із засобами масової інформації"[/url] вона дає нам максимальну свободу у фіксації роботи поліцейських.

[I][B]Стаття 10. "Політична нейтральність"
[/B]1. Поліція забезпечує захист прав та свобод людини незалежно від політичних переконань та партійної належності.
[/I]Коментар: Тобто в той момент, коли колишній беркутівець каже Вам щось на кшталт "це вам за Майдан", можете сміливо брати і притягувати його до відповідальності.

[I][B]Стаття 12. "Безперервність"
[/B]1. Поліція забезпечує безперервне та цілодобове виконання своїх завдань. Кожен має право в будь-який час звернутися за допомогою до поліції або поліцейського.
2. Поліція не має права відмовити в розгляді або відкласти розгляд звернень стосовно забезпечення прав і свобод людини, юридичних осіб, інтересів суспільства та держави від протиправних посягань з посиланням на вихідний, святковий чи неробочий день або закінчення робочого дня.
[/I]Коментар: Якщо голова обласної поліції приїжджає на місце злочину (наприклад, незаконного друку виборчих бюлетенів), він не має права не вживати заходів щодо припинення правопорушення. Та сама норма прописується у частині 2 статті 18.

[I][B]Стаття 18. "Основні обов’язки поліцейського"
[/B]2. Поліцейський на всій території України незалежно від посади, яку він займає, місцезнаходження і часу доби в разі звернення до нього будь-якої особи із заявою чи повідомленням про події, що загрожують особистій чи публічній безпеці, або в разі безпосереднього виявлення таких подій зобов’язаний вжити необхідних заходів з метою рятування людей, надання допомоги особам, які її потребують, і повідомити про це найближчий орган поліції.
3. Звертаючись до особи, або у разі звернення особи до поліцейського, поліцейський зобов’язаний назвати своє прізвище, посаду, спеціальне звання та пред’явити на її вимогу службове посвідчення, надавши можливість ознайомитися з викладеною в ньому інформацією, не випускаючи його з рук.
[/I]Коментар: Оце теж слід запам'ятати. У Законі "Про міліцію" ця норма була прописана дуже викручено, і працівники міліції спокійно могли ігнорувати прохання громадян щодо пред'явлення посвідчення. Тепер так не вийде. Більше того, норма навіть жорсткіша, що буде видно зі статті 20.

[B][I]Стаття 19. "Види відповідальності поліцейських"
[/I][/B][I]1. У разі вчинення протиправних діянь поліцейські несуть кримінальну, адміністративну, цивільно-правову та дисциплінарну відповідальність відповідно до закону.
[/I]Коментар: До цього слід апелювати, коли якісь із описаних вище норм ігноруються.

[B][I]Стаття 20. "Однострій поліцейських"
[/I][/B][I]3. На однострої поліцейського розміщується нагрудний знак із чітким зазначенням його спеціального жетона.
Поліцейському заборонено знімати з однострою чи приховувати нагрудний знак, а також будь-яким іншим чином перешкоджати прочитанню інформації на ньому або фіксуванню її за допомогою технічних засобів.
[/I]Коментар: Маєте повне право не тільки спитати поліцейського, як його звуть, але й зафіксувати це на фото-відео.

[B]Стаття 32. "Перевірка документів особи"
[/B][I]1. Поліцейський має право вимагати в особи пред’явлення нею документів, що посвідчують особу, та/або документів, що підтверджують відповідне право особи, у таких випадках:
1) якщо особа володіє зовнішніми ознаками, схожими на зовнішні ознаки особи, яка перебуває в розшуку, або безвісно зниклої особи;
2) якщо існує достатньо підстав вважати, що особа вчинила або має намір вчинити правопорушення;
3) якщо особа перебуває на території чи об’єкті із спеціальним режимом або в місці здійснення спеціального поліцейського контролю;
4) якщо в особи є зброя, боєприпаси, наркотичні засоби та інші речі, обіг яких обмежений або заборонений, або для зберігання, використання чи перевезення яких потрібен дозвіл, якщо встановити такі права іншим чином неможливо;
5) якщо особа перебуває в місці вчинення правопорушення або дорожньо-транспортної пригоди, іншої надзвичайної події;
6) якщо зовнішні ознаки особи чи транспортного засобу або дії особи дають достатні підстави вважати, що особа причетна до вчинення правопорушення, транспортний засіб може бути знаряддям чи об’єктом вчинення правопорушення.
[/I]Коментар: Отут починається найгарячіше. Чисто візуально виглядає так, що фактично поліцейські мають право перевірити документи у будь-якої особи у будь-який момент, посилаючись на те, що "у нього є підстави вважати, що особа має намір вчинити правопорушення". Найпевніше, вони будуть максимально зловживати цим правом, якщо громадяни неуважно читали закон і не бачили

[B][I]Статтю 31. "Превентивні поліцейські заходи"
[/I][/B][I]2. Під час проведення превентивних поліцейських заходів поліція зобов’язана повідомити особі про причини застосування до неї превентивних заходів, а також довести до її відома нормативно-правові акти, на підставі яких застосовуються такі заходи.
[/I]Коментар: Тобто, перш ніж пред'явити документи поліцейському, не завадить поцікавитись у нього, на якій підставі він їх вимагає. Чи є орієнтування на схожу людину? Чи є небезпека теракту? Чи є інформація щодо очікуваного правопорушення? І головне - чи існує у природі документ (розпорядження, наказ тощо) від безпосереднього і прямого керівника (Стаття 62, Частина 3), яким би було дозволено спитати документи саме у цього громадянина. Якщо є - нехай покаже. Ви НЕ ЗОБОВ'ЯЗАНІ надавати свої документи поліцейському, доки він документально не підтвердив необхідність перевірки у Вас документів. Те саме стосується і інших превентивних заходів поліції. Це лазівка. Яка може спрацювати.

[B][I]Стаття 42. "Поліцейські заходи примусу"
[/I][/B][I]4. Для виконання своїх повноважень поліцейські можуть використовувати такі спеціальні засоби:
1) гумові та пластикові кийки;
2) електрошокові пристрої контактної та контактно-дистанційної дії;
3) засоби обмеження рухомості (кайданки, сітки для зв’язування тощо);
4) засоби, споряджені речовинами сльозогінної та дратівної дії;
5) засоби примусової зупинки транспорту;
6) спеціальні маркувальні та фарбувальні засоби;
7) службові собаки та службові коні;
8 ) пристрої, гранати та боєприпаси світлозвукової дії;
9) засоби акустичного та мікрохвильового впливу;
10) пристрої, гранати, боєприпаси та малогабаритні підривні пристрої для руйнування перешкод і примусового відчинення приміщень;
11) пристрої для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії;
12) засоби, споряджені безпечними димоутворюючими препаратами;
13) водомети, бронемашини та інші спеціальні транспортні засоби.
[/I]Коментар: Раніше список був значно вужчий. Особливо звертають увагу пластикові кийки, які були заборонені, але які, наскільки мені відомо, використовували проти нас у ніч проти 30 листопада під час першого розгону Майдану.

[B][I]Стаття 43. "Порядок застосування поліцейських заходів примусу"
[/I][/B][I]1. Поліцейський зобов’язаний заздалегідь попередити особу про застосування фізичної сили, спеціальних засобів і вогнепальної зброї і надати їй достатньо часу для виконання законної вимоги поліцейського, крім випадку, коли зволікання може спричинити посягання на життя і здоров’я особи чи та/або поліцейського або інші тяжкі наслідки, або в ситуації, що склалася, таке попередження є невиправданим або неможливим.
4. Поліцейські зобов’язані надавати невідкладну медичну допомогу особам, які постраждали в результаті застосування заходів примусу.
[/I]Коментар: Знову повертаюсь до Майдану. Тоді ніякого попередження про застосування заходів не було. І вже ж явно не було надано невідкладну медичну допомогу. З урахуванням того, що особисті значки та номери на шоломах ховати не можна, навряд чи можливе повторення тієї історії. Бо - відповідальність.

[B][I]Стаття 61. "Обмеження, пов’язані зі службою в поліції"
[/I][/B][I]5. Поліцейський не може організовувати страйки та брати участь у страйках.
[/I]Коментар: Перш ніж іти на роботу в поліцію, подумайте про те, що у Вас фактично немає можливості ні вибити затримувану зарплату, ні покращити умови праці, використовуючи звичайні профспілкові механізми.

[B][I]Стаття 66. "Службове сумісництво поліцейських"
[/I][/B][I]1. Поліцейський не може під час проходження служби займатися іншою оплачуваною діяльністю, крім науково-педагогічної, наукової або творчої.
[/I]Коментар: Одвічна суперечка "Чи журналістика - це творчість?" виходить на новий рівень. Чи може поліцейський одночасно працювати журналістом? Найпевніше, так. Пам'ятаючи про Статтю 9.

[B][I]Стаття 87. "Прийняття резолюції недовіри керівникам органів поліції"
[/I][/B][I]1. Верховна Рада Автономної Республіки Крим, Київська та Севастопольська міські ради, обласні, районні та міські ради мають право за результатами оцінки діяльності органу поліції на території відповідно Автономної Республіки Крим, міст Києва та Севастополя, відповідної області, району або міста своїм рішенням прийняти резолюцію недовіри керівнику відповідного органу (підрозділу) поліції, що є підставою для звільнення його із займаної посади.
2. Рішення про прийняття резолюції недовіри керівнику органу (підрозділу) поліції може бути прийнято не раніше, ніж через один рік після його призначення на посаду.
[/I]Коментар: Дуже цікавий поворот. Донецька облрада може звільнити Аброськіна, наприклад. Правда, тільки через рік. Але ж які можуть бути ситкоми!

Далі іде про соціальний захист поліцейських. Якщо закон виконуватиметься, то право на страйк новим поліцейським і не знадобиться. Там і про житлове забезпечення (Стаття 96), і про компенсацію родині у випадку загибелі поліцейського (Стаття 99), і про пільги на навчання для дітей поліцейських, яких, слава Богу, не перетворили на нових "дітей шахтарів" і надають пільги  тільки на навчання за батьківською професією (Стаття 103). 

Традиційно для України, закон прописаний навіть дуже непогано. Аби тільки навчитись ним правильно користуватись. І виконувати.

Статьи

Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Донецк
22.04.2024
18:04

СЭЗ и кризис доверия. Донецкий дневник

Из всего обещанного ранее удалось реализовать только одно – «присоединение» к РФ. Да и то как-то кособоко: вроде, всех обрусили, то есть выдали паспорта с курицами, но по факту «русскими» жители «ДНР» считаются исключительно в своем зоопарке.
Донбасс
21.04.2024
19:30

"Будут разрушаться украинские города, территория Украины все больше будет становиться диким полем". Обзор СМИ оккупированного Донбасса

На минувшей неделе СМИ оккупированного Донбасса в полном соответствии с кремлевскими методичками "переживали" за дальнейшую судьбу Украины, радовались отсутствию у ВСУ западной помощи, а когда палата представителей Конгресса США все же проголосовала...
Все статьи