Кому журналист не подаст руки. Нам обьявили войну

Самое мерзкое  не то, что Верховная зрада проголосовала за возвращение в Уголовный кодекс статьи о клевете, а то,  кто хочет заставить журналистов замолчать, прикрывая свой срам этой сталинской статьей. Если бы у этих шариковых была хоть капля морального авторитета, то можно было бы подумать, что они переживают за несправедливо оговоренных людей. Но все ведь понимают, что единственным мотивом их поступка является попытка защитить себя от правды о них, которую журналисты пытаются донести до их избирателей.

Они изнасиловали страну,  продали ее территорию и ресурсы, потеряли всякое представление о совести и демократии и при этом хотят, чтоб никто не мог сказать им об этом.
Ребята, да если вы заткнете еще это отверстие для выпускания пара, котел  взорвется! Живя в своем иллюзорном, лоснящемся от жира мирке, вы даже не представляете, сколько людей в этой стране  горят желанием подбросить в костер под него свое полено…
К сожалению, пока не опубликованы поименные результаты голосования. Поэтому я не знаю, кого персонально благодарить за перспективу быть посаженным. Но на сайте Зрады есть результаты голосования по фракциям:  «Партія регіонів – 188, "БЮТ" і "Наша Україна" – 0, комуністів – 25, Народної Партії  – 19, Реформи – 1, позафракційні – 11». Теперь я точно знаю, и объясню всем моим родным и друзьям, за кого [B]нельзя голосовать на выборах  ни при каких обстоятельствах. Потому что, если вы любите меня, вы не будете голосовать за тех, кто хочет мне зла, ставит мою свободу в зависимость от своих похмельных остатков мозга. Это уже не абстрактная борьба за демократию или свободу слова, - это личная война каждого, кто  не хочет жить рабом[/B]. Ведь, учитывая ТОТАЛЬНУЮ зависимость от власти наших судов, не трудно предсказать, во что выльется принятие этого законопроекта.
И мы, журналисты, должны  понять, кто наш враг и делать выводы… Иначе пересажают по одиночке.  Нам объявили войну и мы не должны сдаваться без боя.
Скоро мы узнаем имена. А пока, для ясности момента, привожу стенограмму рассмотрения этого вопроса в Зраде.
«Головуючий: Розглядаємо проект Закону про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо посилення відповідальності за посягання на честь, гідність та ділову репутацію людини (реєстраційний номер 11013). Є пропозиція розглянути за скороченою процедурою. Прошу підтримати.
13:23:45
За-215
Підтримано.
Доповідає народний депутат Журавський Віталій Станіславович. Під готувати Шемчуку. Будь ласка.
13:23:54
ЖУРАВСЬКИЙ В.С.
Шановні колеги, при підготовці цього законопроекту ми вивчили європейський  досвід. У більшості європейських країн за наклеп є не тільки  цивільна, а і кримінальна відповідальність, наприклад, у Великобританії – штраф  до 10 тисяч фунтів, у Франції – 45 тисяч євро,  у Німеччині за наклеп – позбавлення воли на строк  від року до пʹяти років. Ці приклади можна продовжувати.
Нашим законопроектом  ми вводимо у Кримінальний і Кримінально-процесуальний кодекси   поняття "наклеп", який полягає в умисному поширенні завідомо неправдивих відомостей, що ганьблять честь і гідність іншої особи або підривають її ділову репутацію за умови, що такі  дії спричиняють тяжкі наслідки.
Положеннями  законопроекту передбачено встановлення кримінальної відповідальності  за наклеп. Будьмо свідомі, що наклеп   тягне за собою такі наслідки, які за своєю шкодою, нанесеною людині та її родині, незрівнянно тяжчі, ніж окремі злочини, передбачені Кримінальним кодексом України.
Прошу  законопроект підтримати. Дякую.
ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.
Від комітету Шемчук Віктор Вікторович. Не бачу. Запишіться на обговорення.  Будь ласка, Смітюх. За ним – Павловскьий.
13:25:58
СМІТЮХ Г.Є.
Шановні народні депутати! Безперечно, що наш колега пан Журавський правильно поставив питання. Тому що в останні часи ми свідками являємося, що не дуже, будемо м'яко говорити, справедливі або якісь цивілізовані методи відбуваються в нашому суспільстві. В тому числі і в засобах масової інформації, особливо в Інтернеті.
Тому, безперечно, що кожна людина повинна нести відповідальність за ті чи інші дії, пов'язані з тим, що принижують гідність людини в цілому, якщо стосується конкретних питань.
Але я вийшов на цю трибуну сказати про інше трохи. Давайте ми говоримо про те, що ми прийняли на себе зобов'язання, недавно ми говорили про це з Європейським в тому числі Союзом. Відносно того, що ми декриміналізуємо наш уголовний, Кримінальний кодекс.
Введення такої статті або такої відповідальності, на мій погляд, не зовсім відповідає цивілізованим способам ведення такого процесу. Я би запропонував, безперечно, прийняти його в першому читанні. Але декриміналізувати цю статтю, в віднести її до адміністративної відповідальності. Або хоча би мати чисто, щоб не була вона криміналізована, щоб не притягались люди, а відповідали чисто фінансово питання.
Якщо людина та чи інша робить наклеп на іншу людину або принижує репутацію її, або гідність людини, то відповідно вона повинна нести фінансову, адміністративну відповідальність, а не кримінальну відповідальність. В тому плані, що людина може бути позбавлена в тому числі волі.
Тому я просив би звернути автора, в тому числі і комітет на це питання. І до другого читання все-таки врегулювати в рахунок моїх побажань в тому числі. Дякую.
ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Андрій Павловський.
13:27:41
ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.
Андрій Павловський, фракція політично ув'язненої Юлії Тимошенко, "Батьківщина". Прошу передати слово депутатові Томенку.
ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон Томенка.
13:27:53
ТОМЕНКО М.В.
Шановні колеги, ситуація сумна, оскільки ми зараз по другому колу ідемо. Те, що в українській державі визначили, які цінності і принципи ми сповідуємо. В 2001 році Верховна Рада України при підтримці експертів із журналістського середовища вилучила із кримінального законодавства такі архаїчні поняття як "наклеп" і "образа". І кожний рік знаходиться людина, яка в силу різних обставин, очевидно суб'єктивних, намагається знову їх внести до Кримінального кодексу.
Друзі, якщо за сьогоднішніх обставин ця норма появиться, то я думаю, що третину журналістів сьогодні пересаджають і значну частину опозиції за те, що деякі ображені люди не можуть вийти із свого кабінету чи з дачі. Я з Черновецьким судився 2 роки, бо він казав, що йому соромно чути, що я розповідав, що він, його заступники і його родичі розікрали Київ. І аби не юристи, адвокати, які переконали, що це є абсурд, висловлювати суспільно значиму інформацію про те, що відбувається в Києві. До речі, Попов в перший день як прийшов на посаду, Янукович його призначив, озвучив мої цифри, що Черновецький розкрав на 70 мільярдів гривень. Якби ця норма була, то я і ще журналісти сиділи в тюрмі за те, що сказали, що робив Черновецький, керуючи містом.
Тому ми вважаємо, що це безпрецедентний випадок, що через 11 років наклеп повертається в кримінальне законодавство України. Наклеп не може бути – це ознака цивілізованості чи не цивілізованості суспільства. Тому мене дивує, що Комітет з питань свободи слова це не розглядав, і дивує, що Партія регіонів мовчить, що вона повертається в архаїчне…
ГОЛОВУЮЧИЙ. Обговорення питання завершено. Я ставлю на голосування пропозицію прийняти за основу в першому читанні проект Закону про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо посилення відповідальності за посягання на честь, гідність та ділову репутацію людини (реєстраційний номер 11013). Прошу голосувати.
13:30:27
За-244
Дякую.
По фракціях. Партія регіонів – 188, "БЮТ" і "Наша Україна" – 0, комуністів – 25, Народної Партії  – 19, Реформи – 1, позафракційні – 11.

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи