Ідентифікація пенсіонерів-переселенців: нові способи, старі проблеми

Багатьом пенсіонерам в Україні можуть призупинити виплату пенсій уже з квітня 2024 року. Це стосується внутрішньо переміщених осіб, які взяті на облік до повномасштабного вторгнення.

Згідно з рішенням уряду від 27 грудня 2023 року, пенсіонери, зареєстровані як внутрішньо переміщені особи до 24 лютого 2022 року та ті, хто одержує пенсію через "Ощадбанк", мають пройти ідентифікацію до 31 березня 2024 року.

Далі, щоб не залишитись без виплат, ідентифікацію потрібно буде проходити кожні 6 місяців.

У Міністерстві соціальної політики зазначають, що фізична ідентифікація для всіх отримувачів пенсій та соціальних виплат діє в Україні з 2004 року. Вона необхідна для того, щоб перевірити, чи дійсно людина, яка отримує кошти від держави, жива, і чи отримує виплату саме та особа, якій вони були призначені.

Протягом майже чотирьох років виплата пенсій пенсіонерам, які стали ВПО до 24 лютого 2022 року, здійснювалася без проходження фізичної ідентифікації – з моменту запровадження в Україні карантину у зв'язку з Covid-19.

Однак у зв'язку зі скасуванням карантину (з 1 липня 2023 року) норму про проходження пенсіонерами з числа ВПО ідентифікації для продовження отримання пенсій було відновлено. Уряд кілька разів переносив крайню дату для проходження такої ідентифікації, але у результаті її було продовжено до 31 березня 2024 року.

Але якщо раніше таку ідентифікацію можна було пройти лише особисто у банку, то зараз це можна зробити і віддалено, зокрема, перебуваючи на окупованій території чи за кордоном.

У Кабміні звертають увагу, що у разі непроходження ідентифікації – пенсія накопичуватиметься на розрахунковому рахунку пенсіонера до моменту її проходження.

"Після проходження – вся сума пенсії перераховуватиметься на рахунок пенсіонера з місяця, в якому припинилося фінансування виплати. Це передбачено для того, щоб уникнути зловживань та ситуацій, коли коштами може скористатися інша людина, отримавши доступ до картки та ПІН-коду", – зазначають у Мінсоцполітики.

Ще раз звернемо увагу, що йдеться лише про пенсіонерів, які набули статусу ВПО до повномасштабного вторгнення РФ в Україну (так звана перша хвиля переселенців).

Щодо пенсіонерів, які стали внутрішньо переміщеними особами після 24 лютого 2022 року, для них діють загальні правила фізичної ідентифікації. Відповідно до них, ідентифікація особи підтверджується при доставці пенсії Укрпоштою особисто, а також уповноваженими банками щорічно, при перерахуванні коштів людині на її картковий рахунок.

Як відзначає Міністерство соціальної політики, норми фізичної ідентифікації є загальноприйнятими міжнародними і діяли в Україні з 2004 року. Тобто вони підкреслюють, що ми просто їх не помічали, люди собі отримували пенсії у листоноші або знімали в банку, де й ідентифікація проводилася автоматично. Але коли було прийнято постанову № 637 про перевірки переселенців першої хвилі, тут були ознаки дискримінації. Коли людина має статус ВПО і різні підходи до ідентифікації, на мою думку, тут є ознаки дискримінації. Це видно навіть з тих питань, які ставлять люди: чому до нас інше ставлення? Коли людина відчуває це інше ставлення до себе з боку держави, варто говорити про те, що щось не так", – розповіла ОстроВу правозахисниця Української Гельсінської Спілки з прав людини Наталія Єсіна.

"ОстроВ" розбирався, що потрібно для ідентифікації і чому багато пенсіонерів з числа ВПО можуть залишитися без виплат.

Як пройти ідентифікацію

 

Існує кілька способів проходження ідентифікації:

1. Особисто звернутися до відділення "Ощадбанку".

Переселенець, зареєстрований до 24 лютого 2022 року, може звернутися до будь-якого відділення Ощадбанку по всій території України для проходження фізичної ідентифікації.

При собі треба мати:

- документ, що засвідчує особу (паспорт громадянина України, паспорт для виїзду за кордон, посвідчення моряка та інші),

- банківську картку,

- пенсійне посвідчення.

У касі "Ощадбанку" потрібно виконати будь-яку з цих дій:

- зняти готівку за допомогою введення ПІН-коду,

- подивитися баланс коштів на рахунку за допомогою введення ПІН-коду,

- змінити ПІН-код.

Крім того, можна особисто відвідати будь-який сервісний центр ПФУ з документами, що засвідчують особу (паспорт та ІПН).

1. Звернутися особисто до територіального органу Пенсійного фонду;

2. Авторизуватись на Порталі електронних послуг ПФУ за допомогою "Дії".

3. Пройти відеоідентифікацію на Порталі електронних послуг ПФУ.

4. Звернутися до закордонної дипломатичної установи (якщо пенсіонер перебуває за кордоном). У цьому випадку відбувається підтвердження факту, що людина жива, і видається відповідний документ.

Його потрібно разом із письмовою заявою про продовження виплати пенсії (складається в довільній формі) самостійно надіслати органу Пенсійного фонду України за місцезнаходженням на обліку.

Це можна зробити такими способами:

- надіслати рекомендованим поштовим відправленням або поштовим відправленням з оголошеною цінністю до територіального органу Пенсійного фонду України за місцезнаходженням на обліку,

- надіслати відскановані документи через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України з використанням кваліфікованого електронного підпису або вдосконаленого електронного підпису, що ґрунтується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису.

Водночас у ПФУ закликають пенсіонерів, які перебувають за кордоном, проходити ідентифікацію за допомогою відеоідентифікації чи через Портал електронних послуг Пенсійного Фонду.

"До уваги пенсіонерів, які перебувають за кордоном. Враховуючи можливість ідентифікації через веб-портал Пенсійного фонду України, відвідування дипломатичної установи не є обов'язковим. Ще зручніше пройти цю функцію за допомогою цифрових інструментів", – закликає ПФУ.

1. Отримання Пенсійним фондом України інформації про зміну місця проживання внутрішньо переміщеної особи протягом останніх шести місяців (шляхом інформаційного обміну між ПФУ та державним підприємством "Інформаційно-обчислювальний центр Міністерства соціальної політики").

Фізична ідентифікація осіб з інвалідністю І групи та осіб, які, за висновком лікарсько-консультативної комісії, не здатні до самообслуговування та потребують постійної сторонньої допомоги; тих, хто отримує пенсії шляхом доставки через акціонерне товариство "Укрпошта", ідентифікація не проводиться.

Відповідно до постанови Кабміну, пенсіонери-ВПО, які перебувають на підконтрольній території України або за кордоном (крім РФ та Білорусі) і пройдуть ідентифікацію в "Ощадбанку", органах ПФУ або дипустановах, будуть переведені на загальні умови отримання пенсії (зможуть відмовитися від довідки про взяття на облік ВПО та вибрати будь-який банк). 

Відеоідентифікація через портал ПФУ

З початку грудня 2023 ця опція є особливо корисною для тих, хто проживає в окупації.

У Міністерстві соціальної політики зазначають, що пенсіонерам, які мешкають на окупованих територіях, фінансування коштів на пенсійні рахунки не припинялося.

"Пенсія продовжує нараховуватись на карту", – заявляють у Мінсоцполітики. Щоправда, якщо пенсіонери, які стали ВПО до 24 лютого 2022 року, не знімали гроші з картки понад 6 місяців, їм необхідно буде віддалено пройти фізичну ідентифікацію.

Для таких випадків був розроблений механізм проходження ідентифікації у режимі відеоконференцзв'язку.

Щоб записатися на відеоідентифікацію через веб-портал Пенсійного фонду України, необхідно виконати наступні кроки:

Крок 1. Спочатку пенсіонер повинен подати заяву (заявку) на проходження відеоідентифікації.

Це можна зробити такими способами:

1) за контактними телефонами: 0800 503 753, (044) 281 0870, (044) 281 0871 (зі списку питань потрібно обрати "Питання щодо виплати пенсій та ідентифікації" та натиснути цифру 3 на клавіатурі телефону);

2) через Портал електронних послуг ПФУ.

Для цього слід зайти на веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України

Зазначимо, що на окупованих територіях сайт ПФУ може відкриватися лише через VPN.

Потім потрібно у верхній частині екрана вибрати вкладку "Заява на ідентифікацію за допомогою відеоконференцзв'язку" та натиснути на неї. 

Після цього потрібно буде заповнити особисті дані, вказати адресу електронної пошти та номер телефону (для отримання зворотного контакту від фахівців Пенсійного фонду), а також зі списку вибрати спосіб проведення відеоідентифікації. Вона може бути проведена (на вибір пенсіонера) за допомогою Viber, Google Meet, Signal, Skype, Telegram, WhatsApp, Zoom.

До заяви можуть бути додані (як прикріплені файли) документи: паспорт, пенсійне посвідчення, довідка про присвоєння ідентифікаційного номера, свідоцтво про народження, трудова книжка тощо (розмір кожного файлу не повинен перевищувати 1 Мб).

Від імені малолітніх чи неповнолітніх осіб, недієздатних осіб, осіб, дієздатність яких обмежена, звертаються законні представники (батьки, усиновителі, батьки-вихователі, прийомні батьки, патронатні вихователі, опікуни, піклувальники, представники закладів (органів опіки та піклування)) опікунів або піклувальників.

Після подання заяви на проходження ідентифікації у режимі відеоконференцзв'язку з вами зв'яжеться уповноважений співробітник органу Пенсійного фонду України для погодження часу та способу проведення відеоідентифікації.

Відеоідентифікація здійснюється протягом 30 календарних днів, але не раніше ніж 10 робочих днів з дати подання заяви (звернення).

Крок 2. Проходження відеоідентифікації.

Відеоідентифікація одержувача пенсії проводиться на підставі документа, що засвідчує особу/законного представника/помічника (паспорт громадянина України, закордонний паспорт громадянина України).

Пенсіонер, законний представник або помічник повинен озвучити інформацію про номер та серію (за наявності) документа, що засвідчує особу/свідоцтва про народження дитини, та власний контактний номер телефону та/або адресу електронної пошти для спілкування з органом Пенсійного фонду.

Відеофіксація повинна проводитися таким чином, щоб відеозображення давало можливість однозначно розпізнати людину та деталі документів.

Ба більше, співробітник ПФУ забезпечує перевірку таких документів щодо ознак пошкодження та підробки.

Тривалість відеоідентифікації становить приблизно 20 хвилин (може бути продовжена у разі наявності ознак підозрілої поведінки одержувача/законного представника/помічника).

Під час відеоідентифікації представник органу Пенсійного фонду ставитиме запитання із заздалегідь затвердженого переліку. Наприклад, попросять назвати ПІБ, дату та місце народження, реквізити документів (паспорт, ІПН, пенсійне посвідчення), номер телефону, зареєстроване та фактичне місце проживання, коли востаннє зверталися до органів Пенсійного фонду України.

Крім того, представник ПФУ може запитати про проходження військової (альтернативної) служби, освіту, останнє офіційне місце роботи, чи виплачувалася будь-коли субсидія тощо.

У соцмережах переселенці діляться досвідом проходження відеоідентифікації.

"У нас все пройшло благополучно. Обов'язково нехай мама приготує всі документи, щоб могла відповісти на численні питання. Трудову книжку, пенсійне, військовий квиток, паспорт, ІПН, згадає в якому році школу закінчила, коли і де відвідувала пенсійний фонд, якого числа пенсія приходить і її розмір, день народження дітей та інше”, – пишуть у соцмережах.

У разі поганої якості відеозв'язку або його переривання може бути призначена інша дата.

Орган Пенсійного фонду не може використовувати результати відеоідентифікації у разі:

- наявності сумнівів щодо дії (дійсності) ідентифікаційного документа особи, які не були спростовані;

- наявність ознак того, що на одержувача/законного представника/помічника, відеоідентифікація яких здійснюється, впливає третя особа.

За результатами проведеної відеоідентифікації уповноважений співробітник:

1) створює відеозапис;

2) формує окремі файли: відео одержувача/законного представника/помічника із власним ідентифікаційним документом, а саме сторінок, які містять фото власника; відео всіх продемонстрованих документів; протокол опитування.

Зафіксована під час відеоідентифікації інформація не пізніше ніж за 5 днів після її проведення передається засобами програмного забезпечення у відповідальний структурний підрозділ ПФУ для проведення верифікації.

За результатами верифікації орган Пенсійного фонду не пізніше ніж за 10 днів після проведення відеоідентифікації виносить рішення щодо встановлення/невстановлення особи одержувача, яке має містити:

1) прізвище, ім'я, по батькові (за наявності) особи, щодо якої проводилася відеоідентифікація;

2) дату та час прийняття рішення, назва органа Пенсійного фонду, який ухвалив рішення;

3) прийняте рішення про встановлення/невстановлення особи одержувача;

4) підпис відповідального працівника.

Усі документи та інформація, створена за результатами проведеної відеоідентифікації, зберігаються в електронній пенсійній справі отримувача.

Орган Пенсійного фонду не пізніше 3-х робочих днів після ухвалення рішення повідомляє одержувача/законного представника/помічника про результат проведеної відеоідентифікації.

У разі ухвалення негативного рішення орган Пенсійного фонду має надати роз'яснення причин, порядок та строки повторного звернення для проведення відеоідентифікації, а також порядок оскарження такого рішення.

Результати відеоідентифікації можна самостійно переглянути в особистому кабінеті на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України у розділі "Мої звернення".

Проблеми

Правозахисниця Української Гельсінської Спілки з прав людини Наталія Єсіна зазначає, що попри досить чіткі правила ідентифікації далеко не всі пенсіонери можуть у всьому розібратися.

"На мою думку, процедуру виписано досить чітко, але чи є ці дії, які потрібно зробити, досить зрозумілими для внутрішньо переміщених осіб, це велике питання. Я дивилася інструкцію, як пройти ідентифікацію за допомогою "Дія. Підпис", і чесно кажучи, у мене, як у людини, яка є активним інтернет-користувачем і розуміє, як ідентифікуватися, реєструватися на різних інтернет-ресурсах, виникають питання щодо складності цих кроків", – розповіла вона "ОстроВу".

"Якщо я представляю просто пенсіонера або пенсіонерку, які знаходяться за кордоном або на тимчасово окупованих територіях, і поряд немає досвідчених інтернет-користувачів, які їм пояснять, як це правильно зробити, то, на мою думку, виникатиме багато питань. Я вже бачила ці питання щодо різних груп внутрішньо переміщених осіб. Наприклад, від "Дії" повинен надійти код для входу, і якщо людина за кордоном, він приходить або дуже довго, або він надходить через якийсь час, але програма вже збивається. Є також питання із надходженням коду на номери, які вже не дійсні, коли людина змінила свій номер телефону. Тобто питань дуже багато саме з технічних моментів", – зазначає експерт.

Загалом Наталія Єсіна звертає увагу на необхідність проведення роз'яснювальної роботи, щоб переселенці першої хвилі згадали, що таке ідентифікація.

"Людям у принципі не зрозуміло, чому і як вони повинні це все проходити. Переселенців першої хвилі (зареєстровані до 24 лютого 2022 року, – ред.) можна назвати загартованими різними перевірками та процедурами. Адже всі ці ідентифікаційні процедури продовжуються досить довго, і був період, коли потрібно було ідентифікуватися двічі на рік.

Але тепер треба знову проводити таку роз'яснювальну роботу, щоби переселенці першої хвилі згадали, що таке ідентифікація. Ба більше, перейнялися переселенці другої хвилі (зареєстровані після 22 лютого 2022 року, – ред.), вони бачать усі ці повідомлення, багато хто не розуміє, чи потрібно їм проходити ідентифікацію. Усім потрібні чіткі роз'яснення. Є питання у переселенців першої хвилі, чому до них прикута особлива увага, чому саме для них виходять роз'яснення тощо. Такі суто моральні питання у цьому також є", – зазначає правозахисниця.

Однією з головних проблем, яку не вирішує відеоідентифікація, є відкриття банківської картки, на яку приходитиме пенсія. Успішна ідентифікація людей, які мешкають за кордоном або на окупованій території, дає право ПФУ продовжувати виплачувати пенсію, а ось яким чином це буде зроблено – це завдання доведеться вирішувати самостійно.

Звичайно, можна приїхати на підконтрольну територію України та відкрити банківську картку, але далеко не всі мають таку можливість. Нині багато банків дозволяють завести картку віртуально, але для цього потрібний номер українського мобільного оператора.

Трохи простіше тим пенсіонерам, які раніше відкрили банківську картку, для них є можливість зв'язатися з банком через онлайн-чати.

"Дуже важко порахувати, скільки людей мають можливість дійсно отримувати ці пенсії. Тут єдиний позитивний момент – це можливість комунікації з Пенсійним Фондом через їхній портал. Але навіть якщо ПФУ можна про себе нагадати, то фізично виїхати на підконтрольну територію та відновити картку у банку людям досить складно. Люди запитують, чи можна за генеральною довіреністю комусь доручити картку. Там є нюанси, що отримати картку можна, а ПІН-код не можна. Є різні складнощі у комунікації з банками", – зазначає правозахисниця Наталія Єсіна.

У свою чергу, у громадській організації "Донбас SOS" звертають увагу на важливість проводити будь-які видаткові операції за рахунком (знімати гроші, перераховувати на інший рахунок, розраховуватися за придбання товарів чи послуг) щонайменше раз на півроку.

"Пенсіонерам, у яких відсутні видаткові операції протягом 6 місяців, з 1 січня 2024 року гроші не зараховуватимуться на рахунок. Нарахована сума пенсій буде перерахована лише після проходження фізичної ідентифікації", – зазначають експерти.

Статті

Світ
08.05.2024
09:59

Зобразити те, що важко уявити. Подорож колишніми нацистськими таборами смерті у Польщі

"Хоча близько половини єврейських жертв справді загинули в таборах, інша половина так і не потрапила до таборів смерті, — розповідає він. — Вони померли від голоду і хвороб у гето або були вбиті в містах і селах, де вони жили".
Світ
07.05.2024
09:09

«Війну на виснаження Росії не виграти». Російські ЗМІ про Україну

"Британці справді пишаються, що задають певні тренди в українській кризі, скеровують Україну на антиросійський шлях, утримуючи її на ньому, і залишаються лідерами у фінансуванні Києва разом зі США та ФРН.
Донбас
05.05.2024
19:32

«Золоті яйця нашої еліти все міцніше стискалися твердою рукою ляльководів». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу напружено працювали в режимі фабрики фейків. Велика кількість публікацій була присвячена трагедії 2-го травня 2014 року в Будинку профспілок в Одесі. Місцева пропаганда традиційно брехливо розповідала про ті...
Всі статті